DAČIĆ O SLUČAJU BRAĆE BITIĆI: Niko ne može da kaže da Srbija ne sarađuje, ozbiljno se bavimo tim pitanjem
Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović

jedan je od prioriteta odnosa Srbije i SAD

DAČIĆ O SLUČAJU BRAĆE BITIĆI: Niko ne može da kaže da Srbija ne sarađuje, ozbiljno se bavimo tim pitanjem

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da se Srbija ozbiljno bavi pitanjima slučaja braće Bitići, ubijenih državljana SAD koji su učestovali u sukobima na Kosovu.

Povodom rezolucije koju je usvojio Odbor američkog Predstavničkog doma za spoljnopolitičke poslove u kojoj se navodi da za vlasti u Srbiji prioritet treba da bude suđenje odgovornima za smrt braće Bitići, Dačić je rekao da ne postoji niko ko kaže da država neće da sarađuje.

"Niko ne kaže da država neće da sarađuje… (Srbija) se ozbiljno bavi ovim pitanjem", rekao je Dačić novinarima u Beogradu.

On je rekao da ne postoji nijedan razgovor sa bilo kim iz američke administracije, a da se taj slučaje ne pomene.

Slučaj braće Bitići jedan je od prioriteta odnosa Srbije i SAD, ali i dugogodišnja prepreka u odnosima dve zemlje.

Američki državljani Ili, Agron i Mehmet Bitići uhapšeni su krajem juna 1999. zbog ilegalnog ulaska u tadašnju SR Jugoslaviju, zbog čega ih je sud u Prokuplju osudio na 15 dana zatvora.

Odobreno im je da iz pritvora izađu tri dana ranije, ali su, umesto da budu pušteni na slobodu, odvedeni u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu gde su ubijeni mecima u potiljak, a potom pokopani u masovnu grobnicu u kojoj su već bila tela kosovskih Albanaca. Njihova tela su otkrivena jula 2001. u masovnoj grobnici u Petrovom Selu.

Za ubistvo braće Bitići nije niko optužen, a dvojica policajaca kojima se sudilo zbog optužbi za protivpravno lišenje slobode braće Bitići pravosnažno su oslobođeni 2013. godine.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Beta/Ministarstvo spoljnih poslova/Ognjen Stevanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track