BRNABIĆEVA SRDAČNO SA BORISOVIM U SOFIJI: Produbljena saradnja Srbije i Bugarske, zahvalnost na podršci evrointegracijama
Foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije

Sastanak uoči Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope

BRNABIĆEVA SRDAČNO SA BORISOVIM U SOFIJI: Produbljena saradnja Srbije i Bugarske, zahvalnost na podršci evrointegracijama

Politika -

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas u Sofiji s premijerom Bugarske Bojkom Borisovim o produbljivanju bilateralne saradnje dve zemlje.

foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije

Brnabićeva i Borisov ocenili su uoči početka sedmog Samita Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope da se politički i ekonomski odnosi dva suseda stalno unapredjuju, kao i da je posebno važna saradnja u oblasti trgovine, infrastrukture i energetike, saopštila je Vlada Srbije. Obim robne razmene Srbije i Bugarske u 2017. godini dostigao je milijardu evra, od čega je srpski izvoz iznosio gotovo 590 miliona evra, dodaje se u saopštenju.

Premijeri Srbije i Bugarske naveli su da je saradnja dve zemlje posebno intenzivirana u oblasti energetike. Brnabićeva je kazala da je naročito značajno potpisivanje Memoranduma o razumevanju o projektu izgradnje gasnog interkonektora Bugarska-Srbija.

"Izgradnja gasovoda Niš-Dimitrovgrad jedan je od prioritetnih projekata za Srbiju, kojim ćemo obezbediti izvore i sigurnost snabdevanja i naše zemlje i Bugarske", rekla je srpska premijerka.

Brnabićeva i Borisov razgovarali su o infrastrukturnim projektima, navodeći da bi do kraja godine planiran završetak izgradnje istočnog kraka Koridora 10, dok modernizacija pruge Niš-Dimitrovgrad treba da počne krajem ove ili početkom 2019. godine. Predsednica srpske vlade zahvalila je bugarskom premijeru što je pitanje proširenja EU ponovo stavljeno na agendu Unije.

foto: Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Mileta Mirčetić

"Zahvalni smo na snažnom zalaganju Bugarske da ovo pitanje bude među prioritetima njenog predsedavanja Savetom EU, koje je upravo uspešno okončala", rekla je Ana Brnabić.

Dvoje premijera razgovarali su i o pitanjima nacionalnih manjina. Brnabićeva je rekla da je Srbija obezbedila najviše evropske standarde za zaštitu prava pripadnike svih nacionalni manjine, uključujući i bugarsku manjinu.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Tanjug/Kabinet predsednice Vlade Srbije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track