HRVATSKI SUD SMANJIO KAZNU KEPU: Kapetan Dragan izlazi iz zatvora?
Foto: Profimedia

Vasiljković ima pravo na uslovni otpust

HRVATSKI SUD SMANJIO KAZNU KEPU: Kapetan Dragan izlazi iz zatvora?

Politika -

Vasiljković ima pravo na uslovni otpust jer je već odležao dve trećine kazne, ali sud u Splitu može da odugovlači taj postupa

Vrhovni sud Hrvatske umanjio je kaznu Draganu Vasiljkoviću zbog ratnog zločina nad hrvatskim vojnicima i civilima sa 15 na jedinstvenu pravosnažnu kaznu od 13,5 godina zatvora. Kapetan Dragan bi se uskoro mogao naći na slobodi jer je stekao pravo za uslovni otpust.

- Vasiljković ima pravo na uslovni otpust jer je odluka pravosnažna i odležao je dve trećina kazne. O tome odlučuje sud u Splitu i jedino se plašim da će ga oni zadržavati sve dok mu ne istekne kazna - kaže Vasiljkovićev advokat Dragan Palibrk.

foto: Beta

U pravosnažnoj presudi od 12. juna, koja je u petak objavljena na sajtu Vrhovnog suda, piše da je delimično prihvaćena Vasiljkovićeva žalba. Za prve dve tačke optužnice izrečene su mu kazne od po sedam godina zatvora, što je objedinjeno u jedinstvenu kaznu od 13 godina i šest meseci.

U ostalim delovima Vrhovni sud potvrdio je prvostepenu presudu koju je splitski Županijski sud objavio 26. septembra prošle godine.

- Ovo je primer pravnog nasilja nad Srbima u Hrvatskoj. Potpuno nevin čovek je osuđen na 13 i po godina zatvora, od kojih je već 13 odležao - kaže Palibrk. Vasiljković je osuđen zbog ratnog zločina u Kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza na splitskom sudu oslobođen optužbe da je naredio ubistvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u februaru 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Vasiljković, koji ima srpsko i australijsko državljanstvo, uhapšen je pre 12 godina u Australiji, gde je živeo pod lažnim imenom i bio trener golfa. U julu 2015. izručen je Hrvatskoj. Od početka je negirao kaznena dela koja su mu se stavljala na teret i tvrdio da su svedoci lažno svedočili.

E. K./ Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track