SVEDOCI POKOLJA SRBA U PODRINJU ZA KURIR Ostao sam jedini u Zalazju, moju rodbinu pobile su Naserove horde
Foto: Zoran Šaponjić

KRVAVI PETROVDAN

SVEDOCI POKOLJA SRBA U PODRINJU ZA KURIR Ostao sam jedini u Zalazju, moju rodbinu pobile su Naserove horde

Politika -

Neđo Stanojević jedini je stalni stanovnik Zalazja, iznad Srebrenice, sad pustog srpskog sela, u kojem je do krvavog Petrovdana 1992. godine i pokolja koji su tog dana izvršile snage Nasera Orića bilo 25 domova, samo u kući Jeftovića bilo je 13 dece, u jednoj od kuća Cetinovića sedmoro...

Sad je mnogo više meštana Zalazja na groblju na ćuviku više sela, po Srbiji, Americi, Kanadi, po belom svetu, Neđo je jedini ostao da svedoči o tužnoj sudbini sela... A Zalazje je samo jedno od 150 srpskih sela u Podrinju uništenih od 1992. do 1995. godine, u kojima je stradalo 3.500 Srba.

- Deca dođu često da me obiđu, kažu, ajde tata s nama, a kud ću ja odavde kad sam vezan za ovu zemlju - kaže Neđo.

Na 26-godišnjicu "krvavog Petrovdana", samo još jednog od krvavih dana u istoriji Zalazja, Neđo je bio prvi na groblju više sela.

foto: Zoran Šaponjić

- Imam dva kera, s njima se družim, uveče su oni oko kuće, čuvaju mi strah. I sećam se dana kad smo se moja supruga i ja vratili u Zalazje, uselili se u šupu, u naše, sedam godina bili bez struje, ali nismo hteli da odustanemo - kaže Neđo.

Kod dva spomenika na groblju iznad sela juče je služen parastos pobijenim meštanima. Na jednom spomeniku, starijem, 97 je imena, od njih 51 iz familije Rakića, njih su ustaše pobile 14. juna 1943. godine. Uglavnom žene i deca. Na drugom spomeniku su imena pobijenih na krvavi Petrovdan 1992. godine. Veljko Vasić jedan je od šestoro meštana Zalazja koji su preživeli krvavi Petrovdan.

- Zavukli smo se nas šestorica na tavan kuće u centru sela, za sobom zapalili sprat ispod, i odozgo, kroz crep, gledali Orića kako postrojava svoje borce, njega i Zulfa Tursunovića... Bili se sva šestorica oprostili sa životom. Srećom, nisu nas našli - prisećao se juče Veljko.

- Tog dana ubili su mi muža, dvojicu braće zarobili i odveli u Srebrenicu, tamo ih mučili, patili i pobili, skoro smo im kosti našli. I sad, za 1995. i Srebenicu svi znaju, za nas i naše žrtve niko - kaže Dragica Lazarević.

Ibran Mustafić u Zalazju

Ibran Mustafić, Srebreničanin, svedok Tužilaštva BiH u procesu protiv Nasera Orića, autor knjige "Planirani haos", čovek koji tvrdi da je Srebrenica izrežirani događaj Alije Izetbegovića i međunarodne zajednice, bio je juče u Zalazju.

- Hteo sam da dođem i pre tri godine, posle napada na Vučića u Potočarima, ali mi policija nije dozvolila. Ovde sam da odam poštu osmorici pobijenih Srba i medicinskoj sestri Radi, ljudima koji su stradali mimo svih božjih, ljudskih i drugih zakona, koji su odvedeni u Srebrenicu i pobijeni na brutalan način - rekao je Mustafić.

Z. Šaponjić/ Foto: Zoran Šaponjić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track