Srbija rešava problem migrantske krize
Foto: Fonet

Autorski tekst Zoran Ðorđević ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja

Srbija rešava problem migrantske krize

Politika -

Srbija je devedesetih godina naučila šta znači biti izbeglica. Zbog toga smo spremno otvorili granice kada je migrantska kriza počela i, uz podršku Evropske unije, pristupili smo rešavanju problema.

Dobri odnosi sa EU, započeti s projektom MADAD 1, dobili su novu dimenziju dolaskom ambasadora delegacije EU u Srbiji Sema Fabricija i projektom MADAD 2, posebno u pogledu transparentnosti i namenskog trošenja sredstava, na čemu obojica insistiramo.

MADAD 1, u vrednosti od 7.299.999 evra, imao je za cilj da doprinese efikasnom rešavanju problema povećanih migratorskih tokova. Otvorili smo 18 prihvatnih centara, angažovali terenske socijalne radnike, a kroz program MADAD 2, u vrednosti od 16 miliona evra, u okviru koga je zaposleno skoro 600 ljudi, ponosno možemo da kažemo da smo jedini u Evropi koji smo uspostavili prihvatne centre za maloletne migrante bez pratnje, o kojima neprekidno brine tim stručnjaka.

Naš cilj je da ojačamo kapacitete državnih ustanova koje se bave upravljanjem migracijama, sa akcentom na brizi i zaštiti ranjivih kategorija stanovništva, pre svega dece. Najbliža moja saradnica, kada su međunarodni odnosi u pitanju, pomoćnica Jovana Milovanović, uspela je da sinhronizuje sve tonove koji su opterećivali odnose Srbije i EU u prethodnom periodu i pomogne mi da naši odnosi danas funkcionišu bez greške.

Kao nastavak ovako dobre saradnje, danas ću sa ambasadorom Fabriciom potpisati Sporazum o pristupanju REC programu Evropske unije, čiji budžet iznosi više od 439 miliona evra bespovratnih sredstava, a omogućiće organizacijama civilnog društva, javnim ustanovama i lokalnim samoupravama da pristupe finansijskim sredstvima za realizaciju programa i projekata u okviru zaštite osnovnih prava.

Danas s pravom mogu reći da je Srbija na pravom putu ka EU i biće tamo vrlo brzo.

Kurir / E.K.

Foto: Fonet

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track