VUČIĆ NAKON SASTANKA SA MAKRONOM: Postali smo prvaci sveta u istom danu! Francuski predsednik mi je obećao da će doći u Beograd! (VIDEO)
Foto: Reuters

bitan susret

VUČIĆ NAKON SASTANKA SA MAKRONOM: Postali smo prvaci sveta u istom danu! Francuski predsednik mi je obećao da će doći u Beograd! (VIDEO)

Politika -

Nakon sastanka sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom i radnog ručka dve delegacije, Aleksandar Vučić je iz Pariza poručio da Srbija u Francuskoj ima prijatelja, da je saradnja sve bolja, kao i da je Makron obećao da će doći u Srbiju.

Ovako je tekao tok konferencije:

16.06 - Ono što poštujem kod predsednika Makrona je što ne voli formalne izjave, koje ne znače ništa - dodao je Vučić, ističući da mu je drago što Makron ističe probleme koje Srbija mora da reši na putu ka EU.

foto: Reuters

- Kada mi budemo spremni, tada će zemlje EU donositi odluku. Nama je danas bitno da imamo Francusku kao prijatelja. Mučio sam i mučio Makrona da dođe u Srbiju, očekujemo da to bude što pre - kazao je Vučić na kraju konferencije.

16.04 - Srbija će u EU ući 2025. godine ako se uradi sve kako treba, ako se sprovedu reforme, to može ići i brže, kazao je Makron odgovarajući na pitanja novinara.

foto: Reuters

15.59 Jedno od pitanja novinara u Parizu odnosilo se i na ubistvo Olivera Ivanovića.

- Ne postoji savršen zločin. Uradićemo sve što možemo da se rasvetli ovo ubistvo - kazao je Vučić, koji je objasnio da sa snimcima iz tog dana ima problema, zbog magle.

Dodao je i da je ubistvo učinjeno na teritoriji koju ne kontroliše Beograd.

15.52 - Veoma sam zahvalan predsedniku Makronu, ceo svet ponovo gleda ka Parizu, Francuska je danas značajnija nego pre - kazao je Vučić na početku obraćanja.

"Čestitam Makronu što je za kratko vreme uspeo da Francusku vrati na mesto koje joj pripada u Evropi i svetu" rekao je predsednik Srbije.

foto: Predsedništvo Srbije

- Moramo da očuvamo mir i stabilnost, da tražimo rešenja za budućnost, a ne da gledamo u prošlost - kazao je Vučić, koji se izvinio što neće govoriti na francuskom.

- Srpsko-francusko prijateljstvo niko ne može da izbriše i umanji. Danas smo se koncentrisali na budućnost, i na to što možemo da učinimo u budućnosti - kazao je Vučić, i podsetio da sve više francuskih kompanija radi u Srbiji, i zapošljavaju 11.000 ljudi.

- Dobili smo podršku Makrona za kompromisno rešenje sa Albancima na Kosovu, da se nađe trajni mir - kazao je Vučić.

foto: Reuters

On je na francuskom jeziku čestitao titulu fudbalskog prvaka sveta francuskom kolegi, ističući da smo "istog dana postali prvaci sveta", jer i Đoković osvojio nezvanično prvenstvo sveta u tenisu.

- Makron je bio zaintersovan kako ćemo se boriti za rešavanje problema u okviru migrantske krize da ćemo držati i pod kontrolom ali u skladu sa najvišim standardima tretiranja ljudi kako to Francuska i Makron zahtevaju, rekao je Vučić.

On je rekao da su se danas fokusirali na budućnost i da bilateralna saradnja napreduje posebno na ekonomskom planu.

15.48 Oni su se obratili javnosti posle sastanka, a prvo je govorio Makron.

- Istorija je dovela Srbiju i Francusku u situaciju da se zajedno bore. Srbija je pokazala izuzetnu hrabrost, pomalo smo zaboravili koliko smo bili bliski u tim trenucima - podsetio je Makron na početku.

Manuel Makron je izjavio da je ovo godina završetka Prvog svetskog rata i da je to Srbiji i Francuskoj zajedničko, budući da su u istoriji bili saveznici.

- Tada je Srbija izgubila četvrtinu stanovništva. Zaboravili smo koliko smo bili bliski. Naša zemlja je opremila i formirala novu vojsku Srbiju i na jesen 1918. oslobodila Srbiju - rekao je Makron i zahvalio se Vučiću što je prihvatio da dođe na Forum mira koji će biti održan u Parizu.

On je dodao da su predsednici jedan drugom čestitali na sportskim pobedama, francuskih fudbalera, kao i Novaka Đokovića, ali i da je bilo reči o poseti Makrona Beogradu.

foto: Reuters

On je pohvalio saradnju Francuske i Srbije, trgovačku saradnju koja je udvostručila, ali i dodao da je Srbija ključan faktor stabilnosti u regionu.

- Želim da dođem da posetim Srbiju ove godine, potvrđujem osećanja istinskog prijateljstva prema Srbiji!

Vučić i Makron razmenili poklone

Predsednik Srbije je francuskom kolegi poklonio specijalnu ediciju Aleksandrović vina u drvenoj kutiji sa ključem i Ratni dnevnik od 7. septembra 1918 godine, kopija sa prevodom na francuski, sa porukama, čestitkama, Stojana Protića i Poenkarea.

Makron je Vučiću poklonioo takođe vino, ako i specijalne držače za boce za vino.

Važna poseta

Vučić je uoči odlaska u Pariz rekao da mnogo očekuje od razgovora sa predsednikom Makronom.

Poseta predsednika Vučića Francuskoj je od velikog značaja za Srbiju imajući u vidu da je poslednji put jedan šef države boravio u Beogradu pre 18 godina, a tada je to bio Žak Širak.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track