DAČIĆ SA PREDSEDNIKOM EGIPATSKOG PARLAMENTA: Za veću ekonomsku saradnju Srbije i Egipta
Foto: Zorana Jevtić

sastanak

DAČIĆ SA PREDSEDNIKOM EGIPATSKOG PARLAMENTA: Za veću ekonomsku saradnju Srbije i Egipta

Politika -

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić i predsednik Parlamenta Arapske Republike Egipat Ali Abdel Al Ahmed konstatovali su danas da će skora revitalizacija rada Mešovitog komiteta za privrednu saradnju omogućiti da se definišu sve oblasti saradnje za koje postoji obostrani interes i realni potencijali.

Dačić je istakao da je Egipat i danas zemlja koja u Srbiji budi velike sentimente zbog zajedničke istorije, ponovivši punu spremnost Srbije da u narednom periodu sa Egiptom i nivo bilateralne ekonomske saradnje usaglasi sa, inače, odličnim političkim odnosima Beograda i Kaira, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova.

Abdel Al Ahmed, koji boravi u zvaničnoj poseti Srbiji na poziv predsednice Skupštine Maje Gojković, podvukao je da prijateljstvo dve zemlje ne počinje danas, već da ima tradiciju diplomatskih odnosa dugu 110 godina, te da su i u Egiptu takođe prisutni recipročni sentimenti prema Beogradu i Srbiji.

Zahvalio je na podršci Srbije Egiptu u junu 2013. godine i, generalno, stavu podrške koju Kairo ima u Beogradu kada je reč o borbi protiv terorizma.

Abdel Al Ahmed je informisao o kapacitetima egipatske privrede, posebno istakavši one u oblastima niskogradnje, telekomunikacija i rečnog brodarstva, zbog čega je Egipat, koji je inače sopstvenim kapacitetima prokopao kanal Suec II, privredno danas veoma prisutan i na tržištima Afrike i Jugoistočne Azije.

Dačić je rekao da očekuje i skoru realizaciju posete egipatskog ministra inostranih poslova Sameha Šukrija Beogradu u kontekstu dogovora o potrebi intenziviranja političkog dijaloga dve zemlje na visokom i najvišem nivou.

Pored razgovora sa predsednicom Narodne skupštine i obraćanja poslanicima na specijalnoj sednici, Abdel Al Ahmeda juče je primio i predsednik Republike Aleksandar Vučić, navodi se u saopštenju.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Zorana Jevtić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track