Gordon s Nikolićem, Dačićem i Tadićem
Foto: BETA

Dvodnevna poseta Beogradu

Gordon s Nikolićem, Dačićem i Tadićem

Politika -
Dačić je, najavljujući svoj susret sa zvaničnikom Stejt departmenta, rekao da je poznat stav američke administracije da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, ali da će sva njihova nastojanja ići ka tome da Srbija to indirektno učini

BEOGRAD - Pomoćnik američkog državnog sekretara Filip Gordon danas dolazi u dvodnevnu posetu Beogradu tokom koje će se, prema najavama, sastati sa predesnikom Srbije Tomislavom Nikolićem, mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem i liderom Demokratske stranke Borisom Tadićem.

Gordon će u Beogradu boraviti 8. i 9. jula.

Za sada nije poznato hoće li se Gordon sastati i sa drugim predstavnicima vlasti u Srbiju.

Susrete s američkim zvaničnikom su potvrdili Dačić i Tadić, koji bi, kako su rekli, sa njim trebalo da razgovaraju već prvog dana posete.

Dačić je, najavljujući svoj susret sa zvaničnikom Stejt departmenta, rekao da je poznat stav američke administracije da Srbija ne mora da prizna nezavisnost Kosova i Metohije, ali da će sva njihova nastojanja ići ka tome da Srbija to indirektno učini.

Tadić, koji je juče boravio u Dubrovniku na Kroacija samitu, Tanjugu je rekao da se tamo susreo s Gordonom, ali da će detaljnije razgovore sa njim imati danas kada Gordon dođe u Beograd.

Predsednik Nikolić je još pre nekoliko dana, na prijemu u japanskoj ambasadi, novinarima rekao da će primiti Gordona.

Zamenik američke državne sekretarke u prestonicu Srbije dolazi iz Dubrovnika gde je sa "Kroacija samita" poručio da se od Srbije ne očekuje da u ovoj fazi prizna Kosovo, ali da će morati da prihvatiti činjenicu postojanja suverenog i nezavisnog Kosova unutar sadašnjih granica.

Gordonovoj poseti je prethodila poseta njegovog zamenika Filipa Rikera, koji se u Beogradu sastao sa liderima govoto svih parlamentarnih stranaka i na kratko sa predsednikom Nikolićem.

Kako je uoči njegove turneje saopštio Stejt department, Gordon će u razgovoru sa visokim funkcionerima vlade Srbije pružiti podršku SAD za formiranje nove vlade, koja će biti posvećana približavanju zemlje Evropskoj uniji, posebno poštujući regionalnu stabilnost i konstruktivne odnose sa Kosovom.

Gordon će, nakon Beograda, posetiti i Prištinu gde će kosovskim zvaničnicima preneti čestitke na planiranom završetku nadgledane nezavisnosti Kosova u septembru i ohrabriti kosovske lidere da nastave sa evropskim integracijama, a posetiće, kako je saopšteno, i sever Kosova, gde će se sastati s predstavnicima Kfora i Euleksa.

Visoki zvaničnik Stejt departmenta je već posetio Francusku, a obićiće i Kipar, koji od 1. jula predsedava EU.

Gordon: Beograd mora da prestane da podržava strukture na severu Kosova

Pomoćnik američkog državnog sekretara za evropske i evroazijske poslove Filip Gordon izjavio je u Dubrovniku da SAD očekuje normalizaciju odnosa Srbije i Kosova.

- Ni mi niti EU od Srbije ne očekujemo da u ovoj fazi prizna Kosovo. Ona to neće učiniti. Međutim, Srbija će se morati pomiriti sa realnošću demokratskog, suverenog, nezavisnog i multietničkog Kosova u sadašnjim granicama - kazao je Gordon drugog dana Kroacija samita, prenela je agencija Hina. Američki diplomata je dodao da SAD hoće da pomognu u tom procesu, ali da Beograd mora da prestane da podržava nelegalne sigurnosne i sudske strukture na severu Kosova.- Beograd ne bi smeo da blokira napore Kosova usmerene prema decentralizaciji i podela nije opcija, ni za Srbiju niti za Kosovo - rekao je Gordon.Gordon je negirao da njegova vlada utiče na formiranje vlade Srbije.- Nismo ti koji mogu diktirati formiranje nove vlade u Srbiji - rekao je on Hrvatskoj televiziji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track