Ana Brnabić: Srbija posvećena daljem unapređenju saradnje sa SAD
Foto: Reuters

Premijerka Srbije u Americi

Ana Brnabić: Srbija posvećena daljem unapređenju saradnje sa SAD

Politika -

O značaju saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, predsednica Vlade Srbije razgovarala je i sa kongresmenom Stajversom, koji je pripadnik Nacionalne garde Ohaja i koji je više puta posetio Srbiju u okviru zajedničkih vojnih aktivnosti dve zemlje

VAŠINGTON - Predsednica srpske vlade Ana Brnabić u susretu sa senatorom Tomom Kotonom, članom Vojnog komiteta Senata i kongresmenom Stivom Stajversom istakla je da je njena poseta Sjedinjenim Državama odličan podsticaj daljem jačanju sveukupnih odnosa dve zemlje.

"Srbija je posvećena nastavku unapređenja saradnje sa SAD", naglasila je premijerka.

Brnabić i Koton složili su se da je vojno-vojna saradnja dve zemlje dobra, a posebno su istakli odličnu saradnju Vojske Srbije sa Nacionalnom gardom Ohaja, a u okviru Programa državnog partnerstva Srbije i Ohaja.

O značaju saradnje Vojske Srbije i Nacionalne garde Ohaja, predsednica Vlade Srbije razgovarala je i sa kongresmenom Stajversom, koji je pripadnik Nacionalne garde Ohaja i koji je više puta posetio Srbiju u okviru zajedničkih vojnih aktivnosti dve zemlje.

Kogresmen Stajvers, koji će od početka sledeće godine preuzeti kopredsedavanje srpskim kongresnim kokusom od kongresmena Poa, rekao je da planira da pojača sastav i obim aktivnosti Kokusa, a Brnabićeva mu je zahvalila na posvećenoj saradnji i ličnom angažovanju na promociji tema od značaja i interesa za Srbiju.

Posetu Sjedinjenim Američkim Državama predsednica vlade završila je izlaganjem u Međunarodnom republikanskom institutu i sastankom sa predstavnicima Američko-izraelskog komiteta za javne poslove.

Brnabićeva je sa predstavnicima ovih organizacija razgovarala o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji i ekonomskim reformama, kao i o prioritetima Vlade u vezi sa digitalizacijom, obrazovanjem, jačanjem institucija i vladavine prava.

foto: Beta

U okviru prve posete SAD u svojstvu predsednice Vlade, Brnabićeva je juče bila domaćin svečanosti u Kongresu SAD, organizovanoj povodom obeležavanja 100 godina od podizanja srpske zastave ispred Bele kuće.

Svečanosti je prisustvovao i prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Tokom posete SAD, od 23. do 26. jula, predsednica vlada imala je više značajnih susreta u Njujorku i Vašingtonu.

Ona se sastala s ministrom finansija SAD Stivenom Mnučinom, predsednikom Svetske banke Džim Jong Kimom i direktorkom MMF Kristin Lagard.

Premijerka je posetila Njujoršku berzu, gde je razgovarala sa predsednicom Stejsi Kaningham, prvom ženom na čelu te institucije od osnivanja pre 226 godina.

U Vašingtonu je razgovarala sa kongresmenima Tedom Poom i Emanuelom Kliverom, kopredsedavajućima srpskog kongresnog kokusa, sa senatorima Džejn Šahin i Džejmsom Rišom koji su članovi Spoljnopolitičkog komiteta Senata, kao i sa kongresmenom Majklom MekKolom, članom Spoljnopolitičkog komiteta Predstavničkog doma.

Ranije danas, Brnabićeva je razgovarala i sa senatorom Ronom Džonsonom, predsedavajućim Potkomiteta za Evropu Senata.

foto: Beta

Premijerka se u Njujorku sastala i sa predstavnicima Ist-Vest Instituta, kao i sa predstavnicima Udruženja srpskih preduzetnika, dok je danas u Vašingtonu imala sastanak sa članovima Poslovnog saveta za međunarodno razumevanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track