Najnovije vesti

EVO ZAŠTO ALBANCI HOĆE DA OTMU GAZIVODE: Čije su Gazivode, njegov je i sever Kosova!
Foto: Youtube Printscreen

Pitanje upravljanja se ne pominje ni u jednom sporazumu sa Prištinom

EVO ZAŠTO ALBANCI HOĆE DA OTMU GAZIVODE: Čije su Gazivode, njegov je i sever Kosova!

Politika

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je zvaničnicima EU da neće da potpiše niti će pristati da se Prištini prepusti 100 odsto vlasništva nad Gazivodama.

 

foto: Profimedia, Marina Lopičić

 

Pitanje upravljanja se ne pominje ni u jednom sporazumu sa Prištinom, a reč o je o veoma važnom hidropotencijalu. Oko samog veštačkog jezera i hidrocentrale Gazivode, kod Zubinog Potoka, i trafostanice Valač koplja se lome zapravo jer onaj ko ih kontroliše ima pod kontrolom energetske resurse za sever Kosova, ali i vodne resurse za teritoriju celog KiM.

 

 

Njima upravlja “Elektroprivreda Srbije“ i Srbi struju na severu praktično ne plaćaju, odnosno nivo naplate je oko 11 odsto. Gazivode, inače, prihoduju desetine miliona evra godišnje samo od vode, a da ne govorimo o radnim mestima za Srbe. Deo ovog hidrosistema je i kanal Ibar-Lepenac, koji je praktično vitalni vodni resurs za teritoriju KiM, počev od snabdevanja vodom, preko navodnjavanja do rashlađivanja Termoelektrane “Obilić”. Imovina ovog celog kompleksa je od neprocenjive vrednosti, a Priština nije pristajala u Briselu ni na ideju o mešovitoj kompaniji koja bi bila novoosnovana, ali kao ćerka kompanija u sastavu EPS.

 

foto: Printscreen/YouTube

 

Naime, Priština ne želi uopšte da pregovara, tvrdeći da je reč o njihovoj imovini, koju su inače i prodali izvesnoj turskoj kompanija, koja međutim, ne može da uđe u posed jer je pod kontrolom našeg EPS-a, dok Beograd traži da bar pola bude vlasništvo ZSO.

 

(Kurir.rs/Foto: Youtube/Printscreen)

 

 

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...