IVICA DAČIĆ: Ne razumem šta će crnogorski oficir na proslavi Oluje, pa nisam ja išao u Dubrovnik da ratujem nego Crnogorci
Foto: AP

oštar stav

IVICA DAČIĆ: Ne razumem šta će crnogorski oficir na proslavi Oluje, pa nisam ja išao u Dubrovnik da ratujem nego Crnogorci

Politika -

Predsedniku Srbije danas se iz Zagreba zamera što je progon Srba tokom Oluje uporedio sa fašističkom Nemačkom, iako, kaže ministar Ivica Dačić, u prilog izjavi Aleksandra Vučića govore brojke, jer je 1991. godine u Hrvatskoj živelo 580.000 Srba, a po poslednjem popisu danas ih ima 180.000.

Hrvatska je jedina zemlja u Evropi koja slavi etničko čišćenje, te nas više ništa od njih ne može iznenaditi, kaže srpski ministar.

- Nije rat u Hrvatskoj nastao tako sto je Srbija izvršila agresiju. Slovenija i Hrvatska su izvršile nelegalnu secesiju, nakon čega je usledila reakcija Savezne vlade, koju je tada vodio Ante Marković - rekao je Dačić za TV Pink.

Žalosno je, kako je rekao, što se na proslavi "Oluje" u Hrvatskoj vijorila izraelska zastava, što je nemoralno prema izraelskom narodu, koji je sa Srbima i Romima najviše postradao u Jasenovcu.

- Oni prisustvo pravdaju komercijalnim učešćem. Mislim da je to nemoralno prema izraelskom narodu čije žrtve u holokaustu Hrvati relativizuju. U Jasenovcu je najviše stradalo Srba, Jevreja i Roma - naglasio je Dačić.

Šef srpske diplomatije dodaje da "ne razume" ni zašto je ispod natpisa "za dom spremni" na proslavi "Oluje" stajao crnogorski oficir.

- Nisam ja išao u Dubrovnik da ratujem, već Crnogorci - kaže Dačić.

Dačić je rekao da Hrvatsku treba da "bude sramota" što je u Glini pevao Marko Perković Tompson koji u svojim pesmama veliča ustaše.

"Ne mogu da prihvatim dodelu odlikovanja ratnim zločincima"

- Pevao je u Glini, gde je za vreme fašističke Nemačke i NDH zapaljena crkva napunjena Srbima. Tu je kasnije podignut "Srpski dom", ali oni su proterali Srbe i pretvorili ga u "Hrvatski dom". Pa, kako ih nije sramota - rekao je Dačić.

Komentarišući izjave koje dolaze iz Hrvatske da Srbija ne može u Evropu dok ima ovakvog predsednika, ministar spoljnih poslova je podsetio da je Hrvatska jedina zemlja pored Austrije dočekala naciste sa cvećem u rukama.

Kako kaže, predsedniku Srbije u Hrvatskoj zameraju i to što je na obeležavanju progona Srba u "Oluje" koristio termin Krajišnici i primetio da sad izgleda smetaju i istorijske činjenice i to što je postojala Vojna krajina.

- Oni hoće u Srbiji da određuju ko će da bude na vlasti. Hoće nekog ko će da hvali Oluju, da možda i Srbija učestvuje u toj njihovoj proslavi - naglasio je Dačić.

Kako kaže, Srbija želi da smanjuje tenzije, ali dodelu odlikovanja ratnim zločincima, lažne priče o velikosrpskoj agresiji, relativizaciju i negiranje zločina ne može da prihvati.

Kurir.rs/Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja