NOVI PRITISAK NA SRBE: Optužnica protiv Srbina iz Kline zbog navodog ratnog zločina
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

kosovsko tužilaštvo

NOVI PRITISAK NA SRBE: Optužnica protiv Srbina iz Kline zbog navodog ratnog zločina

Politika -

KOSOVSKA MITROVICA - Kosovsko tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv Milorada Zajića iz Kline, zbog sumnje da je tokom sukoba na Kosovu, u junu 1998. godine, navodno počinio ratni zločin.

Njegov branilac Dejan Vasić rekao je Tanjugu da još nije primio optužnicu i da nije upoznat sa svim detaljima, ali je najavio da od suda svakako tražiti njeno odbacivanje.

"Nakon podizanja optužnice sudsko veće Odeljenja za teška krivična dela Osnovnog suda u Peći zakazaće početni pretres, nakon čega cu uložiti zahtev za obacivanje optužnice, kao i prigovor na dokaze koji su uzeti bez prisutva mog branjenika i mene", precizirao je Vasić.

Zajić je bio zimus uhapšen nakon što je prijavio krađu u svojoj kući u Klini.

foto: Vladimir Šporčić

Prema rečima njegovog advokata, tada mu je rečeno da je pod sumnjom za izvršenje ratnog zločina u selu Duševic kod Kline, a po izjavi Alija Marmulakua, koji tvrdi da je Zajića video sa automatskom puškom kako puca.

"Ovaj svedok nije rekao ni da li je to prilikom neko ubijen, povređen, već je rekao da ga je navodno 'video da puca'", preneo je advokat.

On je napomenuo da mu je u dosadašnjem toku postupka kao branicu tužilaštvo uskratilo svaki uvid u spis predmeta, ocenjujući da je to grubo i nezakonito ponašanje Specijalne tužiteljke i predstavlja povredu prava na odbranu.

RTS je preneo da je Milorad Zajić bio službenik "Jugobanke" u Klini i da je obavljao svoje poslove sve vreme dok su trajala ratna dejstva, što je poznato i lokalnom albanskom stanovništvu.

Zajić nije bio mobilisan, niti je na bilo koji način učestvovao u ratnim operacijama u tom kraju, preneo je RTS.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track