RASKRINKANI: Alijin čovek prisluškuje Vučića i Dodika
Foto: Kurir

Tajna operacija Bosanske obaveštajne službe

RASKRINKANI: Alijin čovek prisluškuje Vučića i Dodika

Politika -

Raskrinkan je pakleni plan vrha Sarajeva! Bosanska obaveštajna služba (OBA) prisluškuje predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i članove najvišeg rukovodstva Srpske, kao i predsednika Srbije Aleksandra Vučića!

Zanimljivo je da je na čelu OBA Osman Mehmedagić Osmica, ratni lični telohranitelj prvog predsednika BiH Alije Izetbegovića.

foto: EPA/Koča Sulejmanović

Kako je objavio portal Infosrpska, komunikacija se tajno prati zbog navodne sumnje u njihove veze s ljudima koji su proruski nastrojeni, odnosno ruskim obaveštajnim sistemom i BIA. Sagovornici Kurira ocenjuju da ovim aktivnostima Sarajevo želi i da naruši dobre odnose Srbije i Srpske. - Bosanska obaveštajna služba zloupotrebljava službene aktivnosti koje preduzima prema političkim protivnicima SDA Bakira Izetbegovića, kojoj OBA, uz neke ambasade u Sarajevu, i služi - piše ovaj portal, pozivajući se na svoje izvore.

U tekstu se navodi da je, osim Dodika i najvišeg rukovodstva RS, u jednom periodu praćen i prisluškivan predsednik Srbije, naročito prilikom kontakata s predsednikom i rukovodstvom Srpske. Kako se navodi, Vučić je bio upoznat s tim i o tome je svojevremeno obavestio i srpskog člana Predsedništva BiH Mladena Ivanića.

Dodaje se da je motiv da se Dodik diskredituje uoči izbora u BiH, ali da nisu našli ništa kompromitujuće.

foto: Printscreen RTRS

Bivši obaveštajac Božidar Spasić napominje da se iza aktivnosti OBA kriju interesi američkih, britanskih, turskih i drugih obaveštajnih sistema, čije resurse koriste.

- Informacije od prisluškivanja Vučića, Dodika i njegovog okruženja su upravo njima namenjene. Posebno ih interesuje ruski element u tome. Dakle, naravno da se komunikacija njih dvojice, kao političara koji imaju bliske veze s Putinom, tajno prati pre svega zbog praćenja njihovog odnosa s ruskim predsednikom - ocenjuje Spasić.

On kaže da naše službe uspevaju da blokiraju prisluškivanje predsednika Vučića, za šta BIA i ostale službe koriste različitu tehniku. Spasić kaže da je prevashodni motiv prisluškivanja da se ukloni Dodik i na njegovo mesto dovede neko po meri Sarajeva, ko bi poremetio u ovom trenutku idealne odnose RS i Srbije.

Marko Nicović Cilj sklanjanje Putinovih igrača

Član svetske Agencije šefova policije Marko Nicović naglašava da je OBA samo filijala engleske obaveštajne službe: - A sada se vodi specijalni rat između Velike Britanije i Rusije i cilj Londona je da eliminiše sve Putinove igrače na zapadnom Balkanu. To znači da oni prikupljaju sve informacije, podatke, rade analitiku i onda odlučuju na koji način medijski, politički, ekonomski mogu da udare i ruše političare koji su u komunikaciji s Rusima. Zna se da Vučić ima dobre odnose s Putinom i zato bi trebalo da obrati pažnju i osigura komunikaciju.

Kurir.rs/B. Bojić - I. Kljajić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja