Najnovije vesti

Potpisivanje sporazuma u 17 sati, vlada danas ili sutra

Dogovoreno

Potpisivanje sporazuma u 17 sati, vlada danas ili sutra

Politika
18:08h
Sporazum će biti potpisan u prostorijama SNS

BEOGRAD - Predstavnici koalicija SNS, SPS-PUPS-JS i URS potpisaće koalicioni sporazum o formiranju parlamentarne većine u 17 časova.

Sporazum će biti potpisan u prostorijama SNS.

Kako je saopšteno iz SNS, sporazum o zajedničkom političkom delovanju predstavnika te stranke, SPS-PUPS-JS i URS biće potpisan u prostorijama naprednjaka.

Potpisivanje sporazuma omogućeno je nakon sinoćnjeg dogovora koalicije SPS-PUPS-JS, koji su na višestnom sastanku razgovarali o sporazumu o političkim ciljevima nove vlade.

Potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić prethodno je juče rekao da ta stranka neće potpisati koalicioni sporazum, koji im je dostavio mandatar za sastav nove vlade Ivica Dačić, i da traže tretman ravnopravnog partnera u budućoj skupštinskoj većini.

Krkobabić je, po završetku višečasovne sednice Predsedništva, rekao da, kako ga je nazvao skraćeni sporazum, može da bude samo polazna osnova za definisanje koalicionog sporazuma, koji će tačno utvrditi nadležnosti i podelu resora članica koalicije.

Dačić je potom da će svaka stranka, koja učestvuje u razgovorima o formiranju parlamentarne većine, dati svoje predloge za formulisanje sporazuma o političkim ciljevima nove vlade i da očekuje da će ti predlozi biti brzo usaglašeni.

"Imajući u vidu da u dosadašnjim razgovorima nisu ispoljene suštinske razlike o političkim ciljevima nove vlade očekujem da će brzo biti usaglašeni predlozi svih stranaka koje će činiti parlamentarnu većinu kao i dogovori o strukturi vlade kako bi se pristpilo izboru rukovdostva Narodne skupštine i nove Vlade Srbije", rekao je Dačić Tanjugu.

Predsednik Jedinstvene Srbije Dragan Marković rekao je ranije da će posle 12 sati biti potpisan koalicioni sporazum SNS, SPS i URS o budućoj vladi.

Marković je kratko odgovorio da su problemi prevaziđeni i da će sporazum, prema ranijim najavama, danas biti potpisan.

Predsednik SNS Aleksandar Vučić ranije je procenio da bi Srbija novu vladu mogla da dobije na sednici parlamenta 24. jula.

Pre toga Skupština Srbije će izabrati predsednika, potpredsednike i radna tela.

Kako je ranije najavljeno, sporazum će imati osam segmenata - državna politika, ekonomska i socijalna politika, pravna država i vladavina prava, borba protiv korupcije, organizovanog kriminala, reforma državne uprave, departizacija, decentralizacija i sloboda medija.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...