SINIŠA MALI O POVEĆANJU PENZIJA: Od oktobra primanja najstarijih sve veća i veća
Foto: Zorana Jevtić

poseta kini istorijska

SINIŠA MALI O POVEĆANJU PENZIJA: Od oktobra primanja najstarijih sve veća i veća

Politika -

BEOGRAD - Ministar finansija Srbije Siniša Mali izjavio je večeras da će povećanje penzija u Srbiji početi od oktobra, a da njihovo povećanje dalje zavisi od privrednog rasta.

"Kao što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao, penzije će u Srbiji biti sve veće i veće. Od oktobra počinje povećanje, zatim idu novembar i decembar. Povećanje naredne godine zavisiće od toga kakvi će nam rezultati biti u budžetu, a razmišljamo o daljem povećanju penzija", rekao je Mali gostujući na RTS-u.

foto: Zorana Jevtić

On je istakao da je to rezultat odgovorne ekonomske politike i rezultata koji su postignuti u prethodnih par godina, podsećajući da Srbija ima suficit u budžetu već treću godinu za redom.

"Pored toga što na odgovoran način vodimo ekonomsku poltiku ove zemlje i kada zaradite više, imate prostora za povećanje penzija na zdravoj osnovi", oceni je Mali.

On je napomenuo da niko ne treba da brine da li se ukida ili ne indeksacija.

"Vlada je pokazala da ne donosi političke odluke, kao što je to neko ranije donosio, već ekonomske odluke. I zato nema razloga da se penzije ne povećavaju i više od neke indeksacije, ako rezultati ostvareni prevasnosno u privredi to omogućavaju", istakao je Mali.

On je ukazao da upravo izmene daju Vladi za pravo da poveća penzije i više nego što to, kako je naveo, govori neka indeksacija.

foto: Profimedia

"Zato insistiramo na tome da naši najstariji sugrađani dobiju više ukoliko rezultati u našoj privredi budu bolji, a proteklih godina smo pokazali da možemo odgovorno da vodimo ekonomsku politiku ove države i da imamo i rekordne stope rasta, rekodno niske stope nezaposlenosti i višak u budžetu treću godinu za redom", naveo je ministar.

Upitan kada će bit ukinut zakon o privremenom umanjenju plata u javnom sektoru, Mali je naveo da će se o tome razgovarati s Međunarodnim monetarnim fondom od sledeće sedmice pa do kraja septembra, te da će nakon tih razgovora vlada izaći sa svojim predlogom", precizirao je Mali.

Istorijska poseta Kini u svakom pogledu

Srpski ministar finansija Siniša Mali ocenio je večeras da je poseta predsednika Srbije Kini bila istorijska u svakom pogledu, jer se po peti put susreo s jednim od dva najmoćnija čoveka na planeti za samo četiri godine, kao i zbog toga što je delegacija Srbije tom prilikom potpisala 11 novih investiticonih ugovora vrednih preko tri milijarde dolara.

foto: Predsedništvo Srbije

Mali je u intervjuu za RTS preneo svoje utiske sa sastanka predsednika Srbije i Kine, ističući da je ponosan što je bio deo tog trenutka.

"Predsednik Kine Si Djiping rekao je da postoji ogromno poverenje između Vučića i njega i da je to osnova za čelično prijateljstvo srpskog i kineskog naroda. "On je rekao 'čelični prijatelji su najbolji od dobrih prijatelja'", preneo je Mali, ocenjuući da se ti dobri odnosi dvojice predsednika prelivaju i u poslovnu sferu.

On je podsetio da je sprska delegacija u Kini potpisala 11 sporazuma ukupne vrednosti preko tri milijarde dolara.

Jedan od njih se odnosi na preuzimanje RTB Bora i vredan je milijardu i 460 miliona dolara, koji će biti investirani u RTB Bor u narednih šest godina.

"Zamislite kako će da izlgeda istok Srbije, Bor, Majdanpek i Gornj Milanovac nakon tolikih investicija", rekao je Mali ukazujući da će ova investicija dobrineti povećanju BDP-u Srbije od 1,5 odsto na godišenjm nivou.

foto: Marina Lopičić

Fabrika guma Šandong Linglong investiraće milijadru dolara u novu fabriku u Zrenjaninu, a još dva ugovora s kinom se odnose na taj grad, dodao je ministar.

Najavio je da će se graditi i industrijski park u Borči - najveći kineski industrijski park u Evropi, kao i da se tu očekuje dolazak preko 1.000 kompanija sa 10.000 radnih mesta.

"Sada vidite koliko je važan odnos s Kinom, koliko je to važnih ugovora i novih radnih mesta i podsticaja za razvoj naše privrede i zato je ovo bila istorijska poseta u svakom pogledu", zaključio je Mali.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track