INSEKTI OPSEDAJU STANOVE: Smrdibube i stršljenovi napadaće do prvog mraza!

NAPAST

INSEKTI OPSEDAJU STANOVE: Smrdibube i stršljenovi napadaće do prvog mraza!

Društvo -

Toplo proleće i kišno leto pogodovali su povećanju broja stršljenova, ali i smrdibuba, koje maltene u rojevima opsedaju kuće i stanove.

Stručnjaci upozoravaju na opreznost jer stršljenovi, koji su ovog leta već usmrtili dvoje ljudi, dok je zbog uboda lekarsku pomoć zatražilo više stotina građana, vrhunac agresivnosti dostižu u septembru. Posle septembra biće ih sve manje, a preživele radilice uginuće sa prvim mrazevima.

Nasrtaje ovih zujećih ubica biolozi objašnjavaju ne nekom posebnom agresivnosti prema ljudima, već njihovim nagonom da brane svoja gnezda od svih koji se dovoljno približe da ih mogu ugroziti.

Kad je reč o malim, zelenim ili braon, bezopasnim, ali smrdljivim bubama, i njih ćemo morati da trpimo do prvog mraza. Ovo je period kad ovi insekti po svaku cenu pokušavaju da pronađu mračno, suvo i toplo mesto gde će biti zaštićeni od hladnoće, a primiriće se čim nastupi hladno vreme. Smrdibube, inače, pripadaju redu stenica, hrane se sokovima drveća, voćem i drugim insektima, a ispuštaju sekret izuzetno neprijatnog mirisa.

Ne postoji određeno hemijsko sredstvo protiv smrdibuba, a stručnjaci ističu da je najbolji način zaštite postavljanje komarnika na prozore i vrata. Ipak, prema narodnom verovanju, smrdibubu ne treba terati iz kuće jer ona donosi novac.

(Kurir/S. Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track