BILJANA POPOVIĆ IVKOVIĆ: Tzv. država Kosovo nije za Interpol
Foto: Printscreen

Autorski tekst

BILJANA POPOVIĆ IVKOVIĆ: Tzv. država Kosovo nije za Interpol

Politika -

Samo razmatranje i razmišljanje o zahtevu takozvane države Kosovo za prijem u Interpol nedvosmisleno ukazuje na politizaciju ove profesionalne policijske organizacije, a eventualni prijem bio bi apsolutni presedan, koji predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava.

Eventualnim prijemom bila bi prekršena ne samo Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN već i pravila Interpola. Naime, tokom prošlogodišnjeg zasedanja Generalne skupštine Interpola doneta je nedvosmislena odluka da samo države članice Ujedinjenih nacija i posmatrači u UN mogu biti deo Interpola, a samoproglašena tzv. država Kosovo taj uslov, između brojnih drugih, nikako ne ispunjava.

Srbija kao aktivna članica Interpola, koju u ovoj organizaciji predstavlja Ministarstvo unutrašnjih poslova, vodi ozbiljnu diplomatsku borbu i čini sve da spreči ulazak tzv. države Kosovo u Interpol. Interes Srbije je ne samo da sarađujući s policijama u svetu spreči globalne bezbednosne pretnje već da omogući sigurnost srpskog stanovništva.

Ukoliko dođe do ulaska tzv. države Kosovo u Interpol, postoji bojazan od kriminalizacije ove organizacije, s obzirom na činjenicu o postojanju bliskih veza najviših kosovskih zvaničnika s licima iz kriminogenih sredina.

Svakako na treba zaboraviti da su oni ujedno bivši visoki rukovodioci terorističke organizacije koja je odgovorna za smrt mnogih Srba na Kosovu i Metohiji.

Ovo nije samo političko pitanje za Srbiju, ovo je pre svega pitanje poštovanja međunarodnog prava, suvereniteta jedne države, ali i osiguravanja bezbednosti i poštovanja osnovnih ljudskih prava.

Nameće se logično pitanje - kako neko ko je naučio da bude agresor može da bude i arbitar, da poštuje i zaštiti osnovna ljudska prava svih građana koji žive na jednoj teritoriji?

Svakako najveća opasnost od prijema tzv. države Kosovo u Interpol je mogućnost raspisivanja poternica protiv najmanje 5.000 srpskih policajaca, ali i vojnika i drugih građana. Takav epilog bi sprečio njihovu slobodu kretanja i mogućnost da napuste Republiku Srbiju bez bojazni da će ih neko uhapsiti i privesti zbog montiranih poternica i procesa.

DRŽAVNI SEKRETAR MINISTARSTVA UNUTRAŠNJIH POSLOVA

Foto: Printscreen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track