Najnovije vesti

LINTA: Potrebna institucija da brine o Srbima u regionu
Foto: Dragana Udovičić

reagovanje

LINTA: Potrebna institucija da brine o Srbima u regionu

Politika

BEOGRAD - Predsednik Saveza Srba u regionu Miodrag Linta izjavio je danas da je položaj Srba u Mađarskoj i Rumuniji zadovoljavajući dok u ostalim državama regiona postoji sistemska diskriminacija srpskog naroda.

Linta je, gostujući u Dnevniku RTS-a, rekao da je u Hrvatskoj od dolaska Franje Tuđmana na vlast na sceni državni projekat revitalizacije ustaške ideologije.

"Snažne institucije u Hrvatskoj rade na tom planu. Među njima je i Hrvatska radio-televizija koja promoviše sadržije čiji je cilj širenje govora mržnje prema Srbima. Hrvatski političari retko to osuđuju, pravosuđe i policija ne koriste ionako blage mere protiv tog nasilja", rekao je Linta komentarišući to što je HRT reklamirao knjigu i film "Mit o Jasenovcu".

Položaj Srba u Hrvatskoj je tragičan, ukazuje Linta dodajući da su Srbi predstavljeni kao građani drugog reda.

"Šalje im se poruka da se isele ili asimiluju", napominje predsednik Saveza Srba iz regiona.

Komentarišući zabranu akademije povodom 100 godina od ujedinjenja Srbije i Crne Gore u Pljevljima, Linta kaže da je to skandalozna odluka za najstrožu osudu.

"Ovo je još jedan u nizu dogadaja koji pokazuje da crnogorska vlast krši prava Srba", kaže predsednik Saveza Srba iz regiona.

Prema njegovim rečima, osim u Mađarskoj i Rumuniji gde je status Srba zadovoljavajuć, u ostalim državama regiona postoji sistemska diskriminacija srpskog naroda.

"Treba nam instutucija koja bi se sistematski bavila Srbima u regionu sa ciljem poboljšanja njihovog položaja", napominje Linta.

Srbija, istice, treba snažnije i više da govori o primerima kršenja ljudskih i nacionalnih prava.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...