ĐURIĆ: Jeremić nema moralno pravo da deli lekcije o KiM
Foto: Dragana Udovičić, Kurir TV

reagovanje

ĐURIĆ: Jeremić nema moralno pravo da deli lekcije o KiM

Politika -

BEOGRAD - Potpredsednik Glavnog odbroa SNS Marko Đurić izjavio je da predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić nema moralno pravo da bilo kome deli lekcije o tome kako se na međunarodnoj sceni brane interesi Srbije, niti da kritikuje bilo koga ko se lavovski bori da Srbija odbrani u njegovo vreme izgubljeno pravo da se išta pita kada je reč o Kosovu i Metohiji.

"Predsednik Vučić i Vlada, kada manifestuju spremnost na kompromis, zahtevaju da Srbija u procesu rešavanja pitanja Kosova i Metohije dobije nešto i za sebe i za srpski narod u pokrajini, dok u Jeremićevo vreme ništa nisu zahtevali, već su albanskim separatistima sve davali na poslužavniku samo da bi vladajuća klika čiji je Jeremić bio član dobila odrešene ruke za otimačinu i lopovluk", istakao je Đurić u saopštenju.

Djurić je ukazao da Jeremić nema moralno pravo da bilo kome deli savete sve dok građanima ne da objašnjenje koju je on igru prihvatio da igra za "novce dobijene od katarskih ambasada, belosvetskih biznismena sa poternica i, svakim danom se ispostavlja, drugih sumnjivih izvora širom sveta".

On navodi i da Jeremić, takođe, nema moralno prvo da bilo kome deli lekcije o tome kako se na međunarodnoj sceni brane interesi Srbije, jer je, kako kaže, bio najneposredniji akter pogubnih diplomatskih poteza kojima je Srbija sebi pucala u nogu i izgubila gotovo sve šanse da se na efikasan način bori za zaštitu svojih državnih interesa na Kosovu i Metohiji.

Jeremić je taj na čiji je zahtev epicentar odlučivanja o Kosovu i Metohiji izmešten iz Ujedinjenih nacija na teren Evropske unije, on je taj koji je postavio trapavo pitanje Međunarodnom sudu pravde i kao odgovor dobio potvrdu legalnosti samoproglašene kosovske nezavisnosti, podseća Đurić u saopštenju.

Jeremić je u intervjuu za Novu ekonomiju rekao da je "priča o Kosovu izuzetno kompleksna", te da je pogrešno insistirati na brzim rešenjima kosovskog problema, jer ona ne mogu biti održiva, prenela je NS.

Jeremić smatra da ideja o ragraničenju predstavlja "opasan presedan" za ove prostore, a kada je u pitanju potencijalni referendum u vezi sa Kosovom, kaže da Vučić neće izbeći priliku "da se sakrije iza narodne volje" i da će raspisati prevremene izbore kako bi dobio plebiscitarnu podršku za dogovor sa Tačijem.

Kaže i da ne bi trebalo prihvatiti tu "Vučićevu igru" i "davati legitimitet nelegalnom procesu", jer bi to značilo prihvatiti njegov ishod.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja