TAČIJEV SAVETNIK I TITOVA UZDANICA UVREDIO SRPSKE ŽRTVE VELIKOG RATA: Srbija nije pobednik! Srpska vojska se šlepala uz britansku i francusku

skandalozna izjava albanskog političara

TAČIJEV SAVETNIK I TITOVA UZDANICA UVREDIO SRPSKE ŽRTVE VELIKOG RATA: Srbija nije pobednik! Srpska vojska se šlepala uz britansku i francusku

Politika -

Zašto srpskom predsedniku Aleksandru Vučiću protokol nije dodelio mesto uz šefove država zemalja pobednica? Azem Vlasi, savetnik kosovskog predsednika Hašima Tačija za spoljnu politiku, izneo je u razgovoru za „Radio Sarajevo“ svoju teoriju o tom slučaju.

Iako je ambasador Francuske u Beogradu Frederik Mondoloni uputio izvinjenje Vučiću i srpskom narodu zbog protokola i rasporeda sedenja na svečanosti obeležavanja Dana pobede u Parizu, dok francuski list „Figaro“ danas piše da je „Srbija nepravedno ponižena na ceremoniji u Parizu“, Vlasi smatra da ništa nije slučajno.

- Gdegod vide predstavnike Kosova na međunarodnoj sceni, Vučić i njegovi trabanti polude. A što se tiče mesta gde je Tači sedeo, a gde Vučić, očigledno je da predsednik Srbije ne poznaje francuski protokol. On bi da vidi sebe kao da je Srbiji mesto među pobednicima u Prvom svetskom ratu. A Srbija je, istorijski gledano, odgovorna za početak tog rata! Zbog Sarajevskog atentata na Franca Ferdinanda i uloge Srbije u tome. To je francuski protokol sigurno imao u vidu kada je Vučića smestio tamo negde pozadi - kazao je Vlasi.

To što su se ostaci srpske vojske, dodaje Vlasi, „šlepovali uz francusku i britansku vojsku 1918. iz pravca Solunskog fronta, ne svrstava je u red pobednika“.

Osvrćući se na susret kosovskog predsednika Tačija sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom Vlasi kaže: „Usputni susret Tačija sa Putinom u Parizu nema nikakav značaj. Rusija, nažalost, i nadalje hrabri Srbiju u antikosovskoj politici i tu se ništa ne menja“, zaključio je Vlasi.

Kurir.rs/Sputnjik

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track