Najnovije vesti

MARKO ĐURIĆ: Bez dogovora sa Srbijom nema rešenja
Foto: Printscreen/ Facebook

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju

MARKO ĐURIĆ: Bez dogovora sa Srbijom nema rešenja

Politika

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić čestitao je danas ostrvskim državama Kiribati i Vanuatu članstvo u Interpolu, a Prištini poručio da odbijanje zahteva za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji jasno pokazuje da bez dogovora sa Srbijom nije moguće bilo šta postići.

Đurić je novinarima u Beogradu rekao da je srpski narod na Kosovu i Metohiji radostan i zahvalan zbog pobede prava i pravde u Interpolu.

"Srbi na KiM možda bolje od drugih razumeju kolika je opasnost pretila od pokušaja Prištine da uđe u Interpol i od činjenice da nema nikakve sumnje da bi to članstvo bilo zloupotrebljavano za dalji progon Srba na KiM, za dalja hapšenja, zastrašivanja i sve ono što nema nikakve veze sa policijskim poslom, a itekako ima veze sa politikom", rekao je Đurić.

Zato je većina sveta, zahvaljujući ogromnom trudu predsednika Aleksandra Vučića, ministra Ivice Dačića, premijerke Ane Brnabić i svih drugih koji su bili uključeni u to pitanje, ostvarila fantastičan rezultat, rekao je Đurić.

Upitan da li je očekivao ovakav ishod, Đurić je rekao da je video žestoku, iskrenu i pravu borbu naših predstavnika i do poslednjeg trenutka neizvestan napor zato što je sila koja je bila protiv nas "ne višestruko nego stostruko jača".

"Novac, moć, uticaj koji imaju države koje su podržale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova i podržale pokušaj Prištine da uđe u Interpol, ne mogu da se porede sa onim što imamo mi, ali ipak završilo se tako što su osobe koje su ušle u salu Generalne skupštine Interpola, u onim blistavim sjajnim uniformama, ipak izašle nešto drugačijeg raspoloženja i stava, sa mogućnošću da im neko opravdano postavi pitanje šta vi to nosite na sebi i kako se predstavljate", rekao je Đurić.

On je ponovio da je pobedilo pravo i pravda i da je odbijanje ulaska Kosova u Interpol velika stvar za Srbiju.

"Ovo stvara dobre preduslove da razgovaramo o tome kako da se problem reši, a ne da se rešenje nameće jednostrano iza leđa, ispod stola", dodao je Đurić.

Kurir.rs/Tanjug/Foto: Printscreen

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...