Najnovije vesti

HISTERIJA PRIŠTINE NE PRESTAJE: Haradinaj uputio novo pismo kojim nastavlja rat protiv EU i Srbije
Foto: Reuters

nastavlja sa optužbama

HISTERIJA PRIŠTINE NE PRESTAJE: Haradinaj uputio novo pismo kojim nastavlja rat protiv EU i Srbije

Politika
19:44h

Premijer privremenih prištinskih institucija, Ramuš Haradinaj uputio novo pismo evropskoj trojci, u kojem je nastavio sa optužbama na račun EU i Srbije

Evropsku uniju optužio je da zatvara oči pred navodnim akcijama Beograda protiv Prištine, a Beograd da ne sprovodi Briselski sporazum.

Haradinaj je uputio pismo šefici evropske diplomatije Federiki Mogerini, komesaru Johanesu Hanu i komesarki za trgovinu EU Sesiliji Malstrom, a pošto je prethodno odbio njihov predlog za rešenje trgovinskog spora sa Beogradom.

foto: Reuters / Lehtikuva/ Markku Ulander, Reuters

Haradinaj, međutim, uz ove optužbe nije naveo koje su to navodne akcije Srbije, niti u čemu Beograd nije sproveo Briselski sporazum, a u čemu Priština jeste.

Prema njegovim rečima, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju tzv. Kosova i EU je vredniji od dijaloga sa Srbijom.

"Ponašanje Srbije prema Kosovu, uključujući i stalno odbijanje primene Briselskog sporazuma se ne samo ignoriše, već je Srbija dobila finansijsku pomoć i otvaranje novih poglavlja. Ja bih da podsetim da je naš Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom, ugovor koji vredi mnogo više od dijaloga sa Srbijom", napisao je Haradinaj.

Haradinaj kaže i da je upravo tokom njihovog rada u EK Evropska unija "prestala da bude neutralna" kada je reč o sporazumima Beograda i Prištine.

On tvrdi da je njegova vlada stalno radila na uspostavljanju održivih odnosa sa Srbima na Kosovu i drugim manjinama, kao i da su ti napori, navodi, "počeli da daju svoje rezultate".

foto: Reuters

Ponovio je da su izjave Mogerinijeve u vezi sa korekcijom granica nanele štetu napretku dijaloga i dovele do stagnacije tog procesa.

Zamerio je to što su mere Prištine u Briselu nazvane "trgovinskom provokacijom unutar CEFTA", te dodao da je to, kako je naveo za Kosovo "duboko uvredljivo".

"Znate da je Srbija bila surova u napadima na našu državu, naše institucije i dobrobit naših građana", naveo je Haradinaj, ne precizirajući o kojim napadima se radi.

Uprkos svemu tome, Priština je nastavila da bezrezervno podržava dijalog sa Beogradom, tvrdi Haradinaj.

Haradinaj kaže i da je nedavna odluka parlamenta o nastavku dijaloga sa Beogradom doneta da bi ojačali promociju tog procesa, kao i da je sve tom prilikom, kako kaze, sprovedeno "na osnovu ustavnih nadležnosti naših institucija".

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...