UŽIVO PREMIJERKA SRBIJE ODLIKOVANA U BANJALUCI: Ani Brnabić ORDEN za izuzetne zasluge (FOTO)
Foto: Facebook Printscreen

republika srpska slavi dan republike

UŽIVO PREMIJERKA SRBIJE ODLIKOVANA U BANJALUCI: Ani Brnabić ORDEN za izuzetne zasluge (FOTO)

Politika -

BEOGRAD/BANJALUKA - Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvuje danas u Banjaluci obeležavanju Dana Republike Srpske (RS) a tim povodom, uručen joj je orden Republike Srpske na lenti, najviše odlikovanje koje RS dodeljuje za izuzetne zasluge u razvoju međudržavne saradnje i doprinos državi.

1 / 7 Foto: Printscreen/ Facebook

14.44 - Brnabićeva na svečanoj akademiji u Banjaluci. Premijerka je čestitala danas građanima Republike Srpske Dan RS uz poruku da su Srbiji i RS, ali i regionu, najpotrebniji stabilnost, mir, sloboda i nezavisnost u donošenju odluka u odnosu na sopstvene najbolje interese.

Na svečanoj akademiji u Banjaluci, Brnabić je naglasila da će Srbija poštovati Dejtonski sporazum i odluke koje zajednički donesu tri naroda u BiH, ali i nastaviti da pomaže RS konkretnim projektima, a posebno kroz obrazovanje i kulturu.

13.20 - Premijerka Srbije izjavila je danas u Banjaluci da Srbija ima konkretnu i stvarnu brigu za opstanak i napredak Republike Srpske. Brnabić je rekla da je potrebno, ne zaboravljajući prošlost, okrenuti se budućnosti, saradnji, miru i stabilnosti, kao i brizi za generacije koje dolaze.

Prema njenim rečima, obaveza je da se tim generacijama napravi drugačiji region i bolja budućnost.

foto: RTRS

Predsednica RS Željka Cvijanović danas je premijerki Srbije uručila Orden Republike Srpske na lenti. Brnabić je rekla da je to priznanje za nju potvrda "odgovorne politike Vlade i predsednika Srbije".

Ona je rekla da Republika Srpska i Srbija imaju "bratski odnos, koji prevazilazi formalne, uobičajene okvire bilateralne saradnje", dodavši da se saradnja bazira na konkretnim projektima izgradnje infrastrukturnih, obrazovnih i drugih objekata.

12.52 - Brnabićeva prisustvovala svečanom defileu. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas u Banjaluci svečanom defileu povodom Dana Republike Srpske, 9. januara.

U delegaciji Srbije, uz premijerku su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, kao i Goran Rakić iz Srpske liste.

Svečani defile je počeo pošto je komandir počasne jedinice MUP-a Republike Srpske Vitormir Petričević predao raport predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović. U svečanom defileu učestvuje više od 500 pripadnika MUP RS i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora. Posle defilea, Ana Brnabić učestvovaće na svečanoj akademiji u sportskoj dvorani Borik.

1 / 16 Foto: Atvbl.com

10.29 - Odnos između Srbije i RS baziran je na brizi i podršci, ali ne samo na rečima nego i na obnovi škola, vrtića, mostova... - rekla je premijerka Ana Brnabić zahvaljujući na dodeli ordena koji je za nju, kako je rekla, ogromna čast.

Ona je poručila i da je odlikovanje potvrda odgovorne politike Vlade i predsednika Srbije i stalni podsetnik na obaveze i dužnosti koje nosi bratski odnos Banjaluke i Beograda. Premijerka je rekla i da odnos Srbije i RS prevazilazi formalne okvire uobičajene bilateralne saradnje, već da u njemu postoji, u svakom smislu, nešto mnogo veće i značajnije od "diplomatskog" i administrativnog. "Reč je o konkretnoj i stvarnoj brizi Srbije za opstanak i napredak Republike Srpske", poručila je Brnabićeva.

foto: Facebook Printscreen

Ona je pozvala da se, ne zaboravljajući prošlost, da se ne bi ponovila, okrene budućnosti - saradnji, miru i stabilnosti, brizi za generacije koje dolaze i obavezi da se za njih napravi drugačiji region i bolja budućnost.

Odnos Republike Srpske i Srbije baziran je na međusobnoj brizi i podršci, i ne samo na rečima već na konkretnim projektima, istakla je Brnabić.

"Ovo odlikovanje je podsticaj za još ozbiljniji i vredniji rad u korist našeg naroda i svih građana drugih nacionalnosti", zaključila je predsednica Vlade Srbije.

Ceremonija dodele odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima počela je u 10 časova u Palati Republike u Banjaluci. U 12 sati premijerka Srbije

prisustvuje i svečanom defileu na banjalučkom Trgu Krajine.

Obeležavanje Dana RS biće nastavljeno u 14 časova Svečanom akademijom u sportskoj dvorani "Borik".

Orden Republike Srpske je ustanovljen 1993. godine a među dobitnicima su nekadašnji predsednik RS Radovan Karadžić, komandant Glavnog štaba VRS Ratko Mladić, potpredsednici Republike Srpske Biljana Plavšić i Nikola Koljević, nekadašnji predsednik Skupštine Republike Srpske Momčilo Krajišnik, predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj i drugi.

Kao republika srpskog naroda Bosne i Hercegovine, RS je formirana 9. januara 1992. godine odlukom Skupštine srpskog naroda u Bosni i Hercegovini. Opštim okvirnim sporazumom za mir u BiH iz 1995. godine postala je međunarodno priznata kao entitet Bosne i Hercegovine.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Facebook printscreen ATV Banjaluka)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track