OBELEŽEN DAN REPUBLIKE SRPSKE! PONOSNA I VEČNA! PREDSEDNICA CVIJANOVIĆ: U Srpskoj smo svoji na svome! (FOTO, VIDEO)
Foto: RTRS

IZ MINUTA U MINUT

OBELEŽEN DAN REPUBLIKE SRPSKE! PONOSNA I VEČNA! PREDSEDNICA CVIJANOVIĆ: U Srpskoj smo svoji na svome! (FOTO, VIDEO)

Bosna i Hercegovina -

Republika Srpska obeležava 9. januar - Dan Republike pod sloganom "Ponosna i večna", a centralna svečanost je danas u Banjaluci.

15.27 - U kulturno-umetničkom programu učestvuju Simfonijski orkestar Akademije univerziteta u Banjaluci, Orkestar MUP RS, Srpsko crkveno pevačko društvo "Srbadija“ iz Bijeljine, Ženski kamerni hor "Banjalučanke“, Hor "Kastratonika“ iz Banjaluke, Etno grupa "Trag“ iz Laktaša, Plesni studio "Point“ iz Banjaluke, glumci, solisti i djeca solisti.

14.26 - "Republika Srpska danas proslavlja svoj 27. rođendan, odlučna da hrabro korača u budućnost. Ponosni smo na Srpsku koja predstavlja simbol slobode. U njoj živimo kao svoj na svome. Republika Srpska je obaveza za sve nas da ne odustajemo od svojih uverenja. Ne smemo izgubiti snagu i veličinu ideje koja je prethodila stvaranju RS", rekla je predsednica Srpske Željka Cvijanović.

foto: Screenshot

14.20 - Prisutnima se obratila i Ana Brnabić, predsednica Vlade republike Srbije.

"Srbija će mudro da poštuje svoje međunarodne obaveze, Dejtonski mirovni sporazum. Nikada nam nije teško da, poštujući druge, ostanemo verni sami sebi. Srbija će se uvek brinuti za građane Srpske, ali i poštovati dogovor tri naroda u BiH", rekla je Brnabićeva.

foto: Screenshot

14.12 - Svečanu besedu izgovara predsednik Matice srpske Dragan Stanić. Po njegovim rečima formiranje Republike Srpske je jedini dobitak za Srbe tokom protekle decenije i tako je 9. januar praznik svih Srba.

foto: Klix.ba

14.10 – Dragan Čović je najavljen kao izaslanik hrvatskog naroda, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom.

14.11 - Odavanje pošte svim poginulima za Republiku Srpsku.

14.06 - Svečana akademija počela intoniranjem himni Repiblike Srpske i Republike Srbije.

13.38 – U dvoranu “Borik” u Banjaluci pristižu visoki zvaničnici koji će prisustvovati svečanoj akademiji povodom 9. januara – Dana Republike Srpske. Dvoranu obezbeđuje veliki broj pripadnika policije RS.

foto: Screnshot

13.15 - U delegaciji Srbije, uz premijerku su i ministar odbrane Aleksandar Vulin, predsednik Vlade AP Vojvodine Igor Mirović, kao i Goran Rakić iz Srpske liste.

foto: RTRS

13.00 - Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je 9. januar sinonim za slobodu srpskog naroda za koju su položeni životi. Opširnije o tome pogledajte OVDE.

12.45 - Svečani defile je završen.

12.42 - Banjalukom je kao i prethodnih godina odzvanjala pesma "Pukni zoro". Opširnije o tome OVDE.

12.40 - Željka Cvijanović obratila se prisutnima. Opširnije o tome OVDE.

foto: RTRS

12.35 - Izvedena je pesma Hriste bože - poznata kao himna kosovskih junaka, a potom i himne Republike Srpske i Srbije. Opširnije o tome OVDE.

12.35 - Helikopter Helikopterskog servisa je nadletio defile. Tome su se najviše obradovali najmlađi koji su vikali “evo ih, evo ih”.

12.30 - Defile Noćnih vukova

foto: RTRS

12.23 - Defile ešalona civilnog sektora

1 / 3 Foto: RTRS

12.21 - Predsavljen "Despot", oklopno vozilo RS.

12.20 - Motorizovani ešaloni

foto: RTRS
foto: RTRS
foto: RTRS

12.17 - Marš pripadnika policijske akademije

foto: RTRS

12.15 - Antiteroristička jedinica i ešalon jedinice za podršku

Antiteroristička jedinica
Antiteroristička jedinicafoto: RTRS
Jedinica za podršku
Jedinica za podrškufoto: RTRS

12.10 - Svečani defile čini 10 ešalona policije i 23 ešalona civilnog sektora.

foto: RTRS
foto: RTRS

12.09 - Ešalon kadeta marširao je u uniformama srpske vojske koja je oslobodila Banjaluku, a predvodio ih je konjanik na belom konju.

1 / 2 Foto: RTRS

12.05 - Predsednica Srpske obratila se okupljenima rečima: "Pomoz Bog junaci!".

12.00 - Počeo svečani defile!

Na svečanom defileu učestvuje oko 1.600 učesnika.

1 / 7 Foto: RTRS

U defileu će učestvovati i motorna vozila, a prvi put će biti predstavljeno i vozilo "despot".

11.40 - Svečani defile krenuo ka centru grada

U Banjaluci će u 12 časova početi svečani defile povodom Dana RS.

U svečanom defileu će, kako je najavljeno, učestvovati više od 500 pripadnika MUP-a Srpske i više od 1.000 predstavnika civilnog sektora. Opširnije pogledajte OVDE.

foto: Atvbl.com

11.20 - U čast 27. rođendana Republike Srpske na institucijama i organizacijama istaknute su srpske zastave.

Ipak, jedan Banjalučanin izdvojio se od svih drugih građana. Na njegovom stanu zastava je istaknuta na svakom od prozora i balkonu. Pogledajte OVDE kako izgleda.

11.15 - Kolona vozila sa srpskim trobojkama prošla je danas ulicama Banjaluke povodom 9. januara - Dana Republike Srpske. Kako je to izgledao pogledajte OVDE.

10.45 - Na Gradskom stadionu u Banjaluci u toku su pripreme i postrojavanje učesnika defilea povodom Dana RS. Opširnije pogledajte OVDE.

10.25 - Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila je na odlikovanju i čestitala svim građanima Dan Republike Srpske.

foto: Printscreen/ Facebook

10.10 - Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović danas je, povodom proslave 9. januara – Dana Republike, uručila u Banjaluci odlikovanja predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić, ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu, kao i posthumno za general-majora Vojske Republike Srpske Slavka Lisicu.

Brnabićevoj je danas u Palati Republike uručen Orden Republike Srpske na lenti koji joj je dodijeljen za naročite zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i političkih odnosa Srbije i Srpske, te za nemerljiv doprinos u borbi za fizički i duhovni opstanak, afirmaciju i razvoj Republike Srpske.

Ivancovu je uručen Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem za rad i izvanredne zasluge u međunarodnoj saradnji i učvršćenju mira, lične rezultate i dostignuća i za doprinos u razvoju sveukupnih odnosa između Rusije i Srpske.

Na osnovu odluke predsednika Srpske, odlikovanja su u Palati Republike, uručena za 16 pojedinaca, institucija, organizacija i udruženja, kao i jedno koje je dodijeljeno posthumno – za general-majora Slavka Lisicu, koje je preuzeo njegov sin Nenad.

General-major Lisica posthumno je odlikovan Ordenom Karađorđeve zvijezde Republike Srpske prvog reda za izvanredne uspjehe u komandovanju i rukovođenju jedinicama Vojske Republike Srpske u oružanoj borbi sa neprijateljem i oslobođenje Srpske.

Proslavljeni srpski košarkaš Dejan Bodiroga odlikovan je Ordenom časti sa zlatnim zracima, za izvanredne rezultate u košarci i njenoj promociji u Republici Srpskoj, kao i za zasluge u oblasti humanitarnog rada. Opširnije o tome OVDE.

1 / 6 Foto: Printscreen/ Facebook

Ona je čestitala Dan Republike svim građanima Srpske i izrazila zadovoljstvo što ga dočekuju u miru.

Predsednici Vlade Srbije Ani Brnabić uručen je Orden Republike Srpske na lenti.Opširnije o tome OVDE.

1 / 3 Foto: Printscreen/ Facebook

Ambasadoru Ruske Federacije u BiH Petru Ivancovu je uručen Orden zastave Republike Srpske sa zlatnim vencem.

9.30 - Udruženje Srba iz Hrvatske čestitalo je u ime nekoliko stotina hiljada izbeglih i prognanih Srba Republici Srpskoj 9. januar, Dan Republike, sa željom da ona sačuva svoju teritoriju i narod.

"Iz vlastitog iskustva znamo šta znači izgubiti zavičaj i zato od Republike Srpske očekujemo da bude još jača, da se razvija jer je to jedina garancija za sve one koji u njoj žive. Zahvalni smo narodu RS koji nam je pritekao u pomoć u vreme našeg progona, kada su i mnogi Krajišnici iz zapadnih delova BiH morali napustiti svoje vekovna ognjišta", kaže se u čestitki koju je potpisao generalni sekretar Udruženja Milojko Budimir.

09.00 - Patrijarh srpski Irinej, na praznik Svetog prvomučenika i arhiđakona Stefana, služi Svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom Hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Patrijarha Irineja su ispred Sabornog hrama Hrista Spasitelja dočekali zvaničnici Srpske, sveštenstvo i brojni vernici, a zatim se uputili u hram, gde patrijarh služi Svetu arhijerejsku liturgiju.

1 / 3 Foto: RTRS

8.50 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić čestitao je danas predsednici Republike Srpske Željki Cvijanović Dan RS, 9. januar. Opširnije o tome OVDE.

8.45 - Ulice Banjaluke su okićene zastavama Republike Srpske, čiste i spremne za današnju svečanost povodom obeležavanja Dana Republike Srpske.

1 / 4 Foto: Atvbl.com

8.30 - Dekan Fakulteta bezbednosti Predrag Ćeranić uoči početka proslave u Banjaluci kaže da očekuje da će defile biti za jedan stepen na većem nivou u odnosu na prethodnu godinu. Pročitajte OVDE prve detalje.

8.15 - Patrijarh Irinej stigao je sinoć u Banjaluku, gde je svačano dočekan, i on će danas služiti svetu arhijerejsku liturgiju u Sabornom hramu Hrista Spasitelja u Banjaluci.

foto: RTRS

8.00 - Republika Srpska je politički stabilnija i ekonomski snažnija, uprkos neprestanim pritiscima, izjavila je sinoć predsednica RS Željka Cvijanović. Opširnije o tome OVDE.

Obeležavanje 27 godina postojanja Republike Srpske počelo je juče polaganjem venaca na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske na banjalučkom groblju "Sveti Pantelija", a centralna svečanost biće održane danas.

Kurir.rs/ Agencije

Foto: Republika Srpska, Kliix.ba, RTRS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track