DSS POZIVA NA DOGOVOR: Vlast da otvori put ka društvenom konsenzusu, a opozicija da se odazove dijalogu
Foto: Marina Lopičić

APEL

DSS POZIVA NA DOGOVOR: Vlast da otvori put ka društvenom konsenzusu, a opozicija da se odazove dijalogu

Politika -

BEOGRAD - Demokratska stranka Srbije (DSS) apelovala je danas na vlast da otvori put postizanju društvenog konsenzusa o najvažnijim državnim pitanjima, a na opoziciju da se, ako to tog preokreta dodje, odazove dijalogu.

foto: Beta

Ta stranka je u saopštenju ocenila da svakodnevna razmena uvreda i kleveta stranaka vlasti i opozicije slabe Srbiju i da politiku "dva jarca na brvnu" zameni politika uvažavanja političkih neistomošljenika, razumevanja suprotstavljenih stavova i istinskog, otvorenog dijaloga vlasti i opozicije.

"Nije logično da se poziva prištinska vlast na kompromis, a ne čini ništa, naprotiv, da se kompromisi postižu u Srbiji", piše u saopštenju DSS.

Kako se navodi u saopštenju DSS-a, najbolji put za snažanje države je uspostavljanje dijaloga kroz seriju tematskih okruglih stolova vlasti i opozicije, bez prisustva medija.

"Država ne može da uspešno brani svoje interese dok u njoj vlada atmosfera podela, mržnje i netolerancije. Takva država je slaba, ma koliko da se pravi da je njen lider jak", naveo je DSS.

foto: Beta, 20.02.2018

Kako su oni naveli, osnovna pitanja na koja treba dobiti odgovore odnose se na kosovsku politiku, odnos Srbije prema Evropskoj uniji i funkcionisanje demokratskih institucija, kao i medijskim i izbornim prilikama.

"Besmislene optužbe ko je više u prošlosti grešio, treba da zameni rasprava o tome šta činiti danas, šta su nacionalni i državni interesi i kakvu politiku voditi da se oni ostvare", ocenili su u DSS-u.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track