Najnovije vesti

ČOVIĆ: Specijalni sud za OVK biće pritisak da se pokrene dijalog
Foto: Dado Đilas

kosovska situacija

ČOVIĆ: Specijalni sud za OVK biće pritisak da se pokrene dijalog

Politika

Specijalni sud za zločine bivše OVK biće pritisak da se pokrene dijalog između Beograda i Prištine, izjavio je danas nekadašnji šef Koordinacionog tela za KiM Nebojša Čović, koji smatra da međunarodna zajednica više nema nikakvu šargarepu koju može da ponudi Beogradu i Prištini.

 

Gostujući u jutarnjem programu TV Prva, govorio je o odlasku nekadašnjih članova OVK u Specijalni sud u Hagu i podsetio da je svojevremeno bilo "buke i halabuke" oko odlaska Ramuša Haradinaja u Hag, da bi na kraju on bio oslobođen.

 

"Pri tom je ubijen veliki broj svedoka, a mislim da bi to i sada moglo da se desi", rekao je Čović i dodao da je sada ipak drugačija situacija budući da NATO i Kfor imaju obimnu dokumentaciju o zločinima OVK na teritoriji Kosova koja će, sama po sebi, biti dovoljna za optužnice.

 

U tim dokumentima do detalja su razrađene šeme dilovanja droge, kriminalnih i sličnig aktivnosti vođa OVK, kao i reoni koje su pokrivali, rekao je Čović.

"U tu cifru od 11 pozvanih u Hag treba dodati još jednu nulu pa da bude 110", dodao je Čović.

Na pitanje da li će konačno i na osnovu tih dokaza biti podignute optužnice protiv čelnika OVK, rekao je da tu ne bi bilo problema da je bilo pravde, ali da vidi da se već spinuje po medijima ko će biti optužen, a ko svedok.

"Nejasan je i status pod kojim oni tamo idu", dodao je Čović.

 

Upitan ko to krije, rekao je međunarodna zajednica, ali ne zato što "voli Albance već zato što je to u njihovom interesu".

"Taj specijalni sud će poslužiti za animaciju i pritisak za otvaranje dijaloga Beograda i Prištine", rekao je Čović.

On smatra da međunarodna zajednica sada samo koketira jer više nema nikakvu šargarepu nikome da ponudi, ni Srbiji, ni Kosovu.

 

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Dado Đilas)

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...