Najnovije vesti

ADVOKAT BRANISLAV TAPUŠKOVIĆ: Džefri Najs uništavao dokaze o Žutoj kući, to je govorila i Karla del Ponte
Foto: Youtube Printscreen

prljava uloga

ADVOKAT BRANISLAV TAPUŠKOVIĆ: Džefri Najs uništavao dokaze o Žutoj kući, to je govorila i Karla del Ponte

Politika

BEOGRAD - Kao tužilac Haškog tribunala Džefri Najs imao je udela u uništavanju dokaza u vezi s trgovinom ljudskim organima u slučaju "žuta kuća", što je svojevremeno tvrdila i nekadašnja glavna tužiteljka Karla del Ponte, advokat Branislav Tapušković, koji je u to vreme učestvovao u procesima pred Haškim tribunalom.

Najs trenutno brani jednog od vođa tzv. OVK Samija Ljuštakua, koji će se pred tužiocima Specijalnog suda za zločine te terorističke organizacije u Hagu pojaviti 16. januara, navode Večernje novosti.

foto: Printwcreen YT

Na saslušanju je danas bio Rustem Mustafa, isto jedan od komandanata OVK za čije ime se vezuju mučenja i ubistva Srba, podmetanje bombe pod autobus "Niš ekspresa" kada je poginulo 12 srpskih putnika, teroristički napadi i obračun sa "nelojalnim" Albancima.

U ceo ovaj slučaj Najs ulazi s velikim "predznanjem", jer je imao priliku da se o dešavanjima na Kosmetu dobro uputi kao glavni tužilac u predmetu protiv Slobodana Miloševića. Međutim, on je i tada otvoreno i bez pardona, zastupao albansku stranu.

"Najs je imao pristup mnogobrojnoj dokumentaciji, koju bi sad kao advokat mogao da iskoristi. On je sve vreme forsirao tezu da je sve što se dešavalo na Kosmetu bilo u svrhu stvaranja 'velike Srbije' i da KiM ne pripada Srbiji. Bez problema se oglušio o zločine nad Srbima. Na suđenju je čak tvrdio da su Srbi srušili džamiju iz 7. veka, a Osmanlije su na Balkan došle u 14. veku. Eto, to vam je Najs", kaže Tapušković.

foto: Printwcreen YT

Prema najavama prištinskih medija, Najs bi mogao da bude branilac i kosovskog predsednika Hašima Tačija, kao i predsednika kosovskog parlamenta Kadrija Veseljija, ako se oni nađu na optužnicama Specijalnog suda.

Kada je Najs napustio Haški tribunal, radio je na Tačijevoj biografiji, gde se posebno bavio otklanjanjem sumnji da je Tači učestvovao u trgovini ljudskim organima.

Posle objavljivanja izveštaja specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o zločinima tzv. OVK, za prištinske vlasti radio je na pripremi materijala koji bi mogao da se koristi u odbrani albanskih terorista pred Specijalnim sudom.

Tokom karijere Najsa je pratila priča da je od albanskog lobija dobijao veliki novac.

Prema informacijama kosovskih medija, Najs će u, kako navode "Novosti", novoj misiji spasavanja terorista tzv. OVK dobijati 2.200 evra dnevno, uz pokrivene troškove putovanja.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...