Više od 1.000 Srba uzima kosovske tablice

Preregistracija

Više od 1.000 Srba uzima kosovske tablice

Politika -
Kada je u pitanju sever Kosova, gde su još jedino u upotrebi tablice koje izdaje MUP Srbije sa oznakama kosovskih gradova, predstavnici kosovskog MUP-a ističu da je za ovaj deo pokrajine nadležan Euleks i da bi oni u ovom delu Kosova trebalo da implementiraju dogovor iz Brisela

KOSOVSKA MITROVICA - Zamenik ministra unutrašnjih poslova Kosova Saša Rašić izjavio je da je više od 1.000 Srba podnelo zahteve za preregistraciju vozila sa srpskih na kosovske tablice i da će njihove prijave sutra početi da razmatraju nadležne komisije.

Rašić je rekao da će komisije od ponedeljka početi da razmatraju zahteve za izdavanje kosovskih registarskih tablica i saobraćajnih dozvola. On je istakao da je do 11. jula od Srba iz svih delova Kosova primljeno ukupno 1.105 prijava za preregistraciju vozila sa srpskih na "KS" ili "RKS" registarske tablice.

Rok za preregistraciju vozila na kosovske tablice je u toku, rekao je Rašić, ističući da će taj rok biti produžen, a da će raseljena lica svoja vozila moći uvek da preregistruju.

"Rok za preregistraciju trajaće još, zahtevi će biti primani, a komisija će povremeno zasedati i razmatrati pristigle aplikacije za preregistraciju vozila", kazao je Rašić.

Kosovske vlasti su početkom prošlog meseca zabranile upotrebu srpskih registarskih oznaka koje izdaje MUP Srbije, a koje imaju oznake gradova na Kosovu. Vlasti u Prištini ovu odluku su donele smatrajući da na taj način poštuju dogovor koji je u vezi sa slobodom kretanja postignut u Briselu u razgovoru sa pregovaračkom delegacijom Beograda. Predstavnici kosovskog Ministarstva unutrašnjih poslova su nedavno odlučili da još jednom produže rok za preregistraciju srpskih na kosovske registarske tablice čime su, kako tvrde, izašli u susret onim građanima Kosova koji nisu na vreme uspeli da preregistruju svoje vozilo na KS ili RKS tablice.

U okviru produženog roka za preregistraciju mogu biti preregistrovani automobili koji su registrovani do 15. novembra 2011. godine u Srbiji, a za ona vozila koja su registrovana nakon tog datuma, da bi se preregistrovala, mora biti plaćena i carina na Kosovu.

Kada je u pitanju sever Kosova, gde su još jedino u upotrebi tablice koje izdaje MUP Srbije sa oznakama kosovskih gradova, predstavnici kosovskog MUP-a ističu da je za ovaj deo pokrajine nadležan Euleks i da bi oni u ovom delu Kosova trebalo da implementiraju dogovor iz Brisela. Najviše problema zbog zabrane srpskih registarskih oznaka na Kosovu imali su Srbi koji žive u Kosovskom pomoravlju, ali i u drugim sredinama južno od reke Ibar.

Prema odluci kosovskog MUP-a, građani koji su aplicirali za preregistraciju, do dobijanja novih kosovskih registarskih tablica, ne mogu sa svojim vozilima učestvovati u saobraćaju na putevima na Kosovu. Kosovska policija tolerisala je učešće takvih vozila u saobraćaju jedino ako su vozači povezli automobil na tehnički pregled koji je obavezan kako bi obavili preregistraciju.

Takse za preregistraciju sa srpskih na kosovske registarske oznake iznose oko 70 evra, u šta nije uračunato osiguranje koje varira u zavisnosti od kubikaže vozila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja