ODALOVIĆ: Poslata jednoglasna poruka Prištini o ukidanju taksi
Foto: Beta/Miloš Miškov

Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije

ODALOVIĆ: Poslata jednoglasna poruka Prištini o ukidanju taksi

Politika -

BEOGRAD - Generalni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Srbije Veljko Odalović izjavio je danas da je sa sinoćnje sednice Saveta bezbednosti UN poslato nekoliko veoma važnih poruka, obezbeđen je kontinuitet izveštavanja o situaciji na Kosovu i poslata jednoglasna poruka Prištini o ukidanju taksi.

On je kazao da će, iako će ubuduće biti održavan manji broj sednica SBUN posvećenih Kosovu, to garantovati kontinuitet izveštavanja.

"Bolje je da imamo kvartalno izveštavanje nego da zavisimo od predsedavajućeg da li će to pitanje staviti na dnevni red kao što je to bio slučaj tokom predsedavanja Velike Britanije. Ovo je veoma značajna mera, jer imate konsenzus u UN gde se raspravlja o mestu gde je njihova misija", rekao je Odalović.

On je naveo da je sada dosta razjašnjena situacija i potvrđeno da je Srbija pokazala doslednost koja je i dovela do dobrih rezultata, ocenivši da dok god postoji rezolucija 1244 Saveta bezbednosti svaki dogovor Beograda i Prištine mora da dobije krajnji epilog u UN.

"Ovde su neke poruke koje su poslate jedinstvene, pre svega kada je reč o jednostranim odlukama Prištine. Ako oni koji su kreatori takve države ne odluče da ukinu takse, sednu za sto i daju šansu dijalogu, onda će Priština ostati usamljena a SAD će biti te koje imaju najveću odgovornost da ih ubede da povuku mere", kazao je Odalović.

foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije

On je izneo tvrdnju da su izveštaji u UN važni ne samo za Srbe već i za Albance. "Mnogi Albanci ne znaju ono o čemu piše izveštaj, oni ne znaju pogubnost ovih taksi, ne znaju da se Srbi ne vraćaju, da postoje napadi na Srbe, ne znaju koja su ovlašćenja Unmikove administracije", rekao je Odalović.

On je kazao da Priština predstavlja da su oni tu sami, da su gospodari života i smrti i svih odluka, a nisu.

"Dok god je rezolucije 1244 i dok god je mandat međunarodne zajednice, oni imaju ograničena ovlašćenja i ograničene mandate i upravo je poziv SB UN da se dijalog nastavi, da se kroz izlaznu strategiju i implementaciju onoga što je zapisano u rezoluciji ide ka nekom rešenju koje će biti za dobrobit i kosovskih Albanaca i kosovskih Srba i što će staviti tačku na višedecenijske sukobe i nesuglasice", zaključio je Odalović.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS/Foto: Beta/Miloš Miškov)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track