VUČIĆ U MINHENU: Mi Srbi i Albanci miljama smo daleko od sporazuma! Oni ovde ne zarezuju nikoga, presreću po hodnicima, puni su para! SUSRETI SA MERKELOVOM, LAVROVOM, SENATORIMA...
Foto: Printscreen, Pritnscreen Facebook, Printscreen Instagram

NA 55. BEZBEDNOSNOJ KONFERENCIJI SA KREMOM SVETSKE POLITIKE

VUČIĆ U MINHENU: Mi Srbi i Albanci miljama smo daleko od sporazuma! Oni ovde ne zarezuju nikoga, presreću po hodnicima, puni su para! SUSRETI SA MERKELOVOM, LAVROVOM, SENATORIMA...

Politika -

Predsednik Srbije danas se sreo sa kancelarkom Merkel, ministrom Lavrovom i američkim senatorima

MINHEN - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić boravi u Minhenu na 55. minhenskoj bezbednosnoj konferenciji koja je okupila političku svetsku elitu.

On je danas nešto pre 14 časova u televizijskom uključenju uživo rekao da je u Minhenu veoma teška situacija zbog velikog broja kosovskih Albanaca, koji se šetaju unaokolo, presreću sve i svakog po hodnicima i beže samo od njega.

- Mi Srbi i Albanci miljama smo daleko od sporazuma, oni ovde ne zarezuju nikoga! Ima ih ko kusih pasa, puni su para, organizuju ručkove... - otkrio je Vučić dodajući da nije razočaran, ali da mu nije jasno i da je u čudu zbog onog što se događa pošto Albanci plasiraju svoju platformu, takse ne ukidaju...

foto: Printscreen

- Kosovski Albanci simuliraju nekakvu realnost koja ne postoji, a dobar deo međunarodne zajednice se pravi da to ne vidi, utisak je koji je predsednik Srbije Aleksandar Vučić stekao iz niza razgovora i kontakata sa zvaničnicima u Minhenu, tokom konferencije o bezbednosti.

- Neko nije potpuno iskren, rekao je Vučić novinarima i dodao da zapravo nije razočaran, iako, možda, tako zvuči, jer, kaže, nije ni očekivao suštinski drugačiji pristup od zemalja koje su priznale kosovsku nezavinost. Svi govore, objasnio je, o potrebi ukidanja taksi na robu iz Srbije, ali, konstatuje, takse i dalje postoje. "Jedino što smo čuli ovde po tom pitanju je - 'hvala vam, Srbi, što ne uvodite recipročne mere'", preneo je predsednik Srbije.

"Stotinak hiljada milja smo daleko od bilo kakvog sporazuma", kaže Vučić, a sve ostalo je, prema njegovom utisku, simuliranje u kojem učestvuje i deo međunarodne zajednice, koji i u Minhenu otvara prostor delegaciji Prištini, u kojoj ima izuzetno mnogo ljudi, koji okolo lobiraju i pričaju svoju priču.

foto: Printscreen

Protivrečno ponašanje prištinskih lidera ocenio je kao dogovorenu igru Haradinaja i Tačija u okviru koje Haradinaj povećava svoju unutrašnju popularnost, a Tači pumpa međunarodni ugled i uticaj.

Vučić je dodao da što se tiče kosovskih Albanaca, oni, kaže predsednik Vučić, izvode već mesecima trik - Haradinaj merama stiče unutrašnju popularnost, a Tači obezbeđuje međuanarodnu podršku tako što govori kako ćemo postići sporazum za tri, za šest meseci, samo što nismo...

- Zašto to rade, jasno je, kaže predsednik - ako sporazuma ne bude, Albanci će reći da su govorili o sporazumu, a da su Srbi protiv, jer sve vreme govore da je sporazum daleko i da ga neće biti, što, istakao je Vučić, i jeste istina.

Vučić kaže da je ovu sliku preneo i šefovima nemačke i ruske diplomatije, Hajko Masu i Sergeju Lavrovu, kao i ostalim zvaničnicima, uključujući Mogerini, američkopm senatoru Ronu Džonsonu i ostalima, sa kojima je razgovarao u Minhenu i kojima je izneo poziciju Srbije.

Susret sa Angelom Merkel

Posle brojnih jučerašnjih sastanaka, Vučić se danas sreo i fotografisao sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel, čije je obraćanje učesnicima konferencije propraćeno ovacijama.

Predsednik Srbije je njeno obraćanje pratio iz prvog reda...

foto: Printscreen Facebook

... a onda se i fotografisao sa njom.

Ispod slike na svom zvaničnom Instagram profilu zahvalio joj se na podršci i napisao da je Srbija iskren i pouzdan prijatelj i partner Nemačke.

"Jasna podrška Merkelove Severnom toku, važna i za Turski"

Vučić je izjavio danas da je nemačka kancelarka Angela Merkel u govoru na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji istakla da će gasovod Severni tok opstati, a takav njen stav je, kaže, važan i za Srbiju i gradnju Turskog toka, jer on lično ne veruje da mogu da postoje dvostruki standardi. Vučić je, u izjavi novinarima u Minhenu, rekao da je mađarski predsednik Vikotr Orban, inače, ostao pri izgradnji Turskog toka, odnosno gasovoda koji bi išao kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku.

Kancelarkin govor je, istakao je, bio interesantan, pre svega zato što je definisao ne samo nemačku politiku, već i politiku Evrope u narednom periodu.

"U govoru je zauzela oštar stav prema Rusiji, ali i relativno oštar stav prema SAD, za šta je dobila ovacije u sali", preneo je predsednik novinarima.

Istakao je da je govorila i o Severnom toku i poručila da se Severni tok opstati, te napravila paralelu sa vremenom Hladnog rata, kada su i Istočna i Zapadna Nemačka dobijale ruski gas i upitala - Ako smo mogli u vreme Hladnog rata i najlošijih odnosa, zašto ne bismo mogli i danas? "To je naišlo na zestoku kritiku dela američkih i britanskih medija, koji su posle obraćanja pripremljeni došli na njenu diskusiju sa Išingerom, jer oni govore da je Severni tok 2 'vanzemaljac' koji će razoriti evroatlantske integracije", rekao je srpski predsednik.

Susret sa Lavrovom

Vučić je potom razgovarao i sa šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom i obavestio ga o platformi Prištine za dijalog.

Kako se navodi u saopštenju ruskog MInistarstva spoljnih poslova, Lavrov i Vučić su konstatovali da imaju isti pristup kosovskom pitanju i istakli značaj Rezolucije SB UN 1244 u procesu regulisanja situacije na KiM.

"Istaknuta je neophodnost ukidanja provokativnih odluka kao što su 100-procentne takse na robu iz Srbije i BiH i formiranje 'oružnaih snaga' KiM mimo Rezolucije SB UN", navodi se u saopštenju.

Oni su razgovarali i o produbljivanju bilateralne saradnje. Kako se ističe u saopštenju, na sastanku je konstatovana obostrana želja za jačanje strateškog partnerstva i realizaciju sporazuma postignutih tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji 17. januara.

Susret sa američkim senatorima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas na marginama Minhenske bezbednosne konferencije sa američkim senatorom Ronom Džonsonom.

Vučić mu se, kako je napisao na Instagram nalogu "Budućnost Srbije", zahvalio na razumevanju pozicije Srbije i podršci u očuvanju mira i stabilnosti u regionu.

Džonson slovi za jednog od najodanijih saradnika američkog predsednika Donalda Trampa, poznat je kao senator za "specijalne misije" a tokom prošle godine posetio je i Beograd i Prištinu. To je samo jedan u nozu bilateralnih susreta predsednika Republike u Minhenu.

Susret sa nemačkim poslanicima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučih sastao se u Minhenu sa poslanicima nemačkog Bundestaga Johanom Vadefulom, Jirgenom Hartom i Peterom Bajerom.

Predsednik će se zatim, kako je predviđeno, sastati i sa ministrom spoljnih poslova Norveške Ine Eriksen Soreide.

"Kratko i sa Plenkovićem"

Vučić se video u Minhenu, tokom bezbednosne konferencije, nakratko, "u prolazu", sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, sa kojim je, kako je precizirao Vučić, razmenio nekoliko kurotaznih reči i poruka.

"Kao i uvek, ponavljam da, bez obzira šta Srbi i Hrvati mislili jedni od drugima, koliko odnosi nisu dobri, koliko napad na srpske vaterpoliste u Splitu unosi dodatne tenzije i da je najnepopularnije reći nesto slično onome o čemu govorim - siguran sam da će odnosi Srba i Hrvata morati da budu bolji u budućnosti, jer će to biti jedini način ako želimo da opstanemo", rekao je Vučić, uptan da li je uspeo da razgovara sa Plenkovićem.

Srbija i Hrvatska su suviše male, i jedna i druga, da bi mogle sebi da priušte luksuz da se žestoko tuku i budu jedna protiv druge, istakao je srpski predsednik.

Prvog dana Vučić se sastao sa šefom nemačke diplomatije Hajko Masom, s potpredsednikom Vlade i ministrom spoljnih i evropskih poslova Belgije Didijeom Rejndersom, državnim ministrom za Evropu i Ameriku i političkim direktorom u britanskom Forin ofisu Alanom Dankanom i Ričardom Murom.

Sastao se takodoje s predsednikom Moldavije Igorom Dodonom, a na kratko je, u odvojenim susretima, razgovarao i sa šeficom evropske diplomatije Federikom Mogerini i premijerom Hrvatske Andrejom Plenkovicem.

Uoči odlaska u Minhen Vučić je najavio brojne susrete i rekao je da će se na tom skupu "boriti za Srbiju". Minhenska bezbednosna konferencija, 55. po redu, otvorena je juče i do nedelje okupiće brojne visoke svetske zvaničnike - 35 šefova država ili vlada, kao i 50 ministara spoljnih poslova.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track