Vučić očekuje da se obračuna sa korupcijom i kriminalom

odluka o vladi na glavnom odboru

Vučić očekuje da se obračuna sa korupcijom i kriminalom

Politika -
Govoreći o svojoj poseti SAD, Vučić je kazao da Vašington nije davao podršku bilo kome za sastavljanje vlade Srbije i da je o tom pitanju neutralan.

BEOGRAD - Vršilac dužnosti predsednika Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je danas da želi da u novoj vladi Srbije bude zadužen za borbu protiv korupcije i kriminala i da se bavi bezbednošću i odbranom. Na pitanje da li je odlučio o svom učešću u novoj vladi, Vučić je za Radio-televiziju Srbije rekao da će o tome moći da govori tek kada Glavni odbor SNS donese konačnu odluku o kadrovskim rešenjima u novoj vladi i da ne misli da je pitanje njegovog učešća od najvećeg značaja.

"Želim, ako je to moguće, da se borim protiv kriminala i da se bavim bezbednošću i odbranom. Ako nije, nikakav problem", kazao je Vučić. On je najavio da će se do odluke Glavnog odbora za koji je kazao da će se sastati između petka i nedelje, nekoliko puta konsultovati sa predsednikom Srbije Tomislavom Nikolićem i sa mandatarom za sastav nove vlade Ivicom Dačićem. Upitan da li se ostaje pri odluci koalicije oko SNS, Socijalističke partije Srbije i Ujedinjenih regiona Srbije da vlada ima 15 resora, Vučić je kazao da to ne zavisi samo od koalicionih partnera.

"Da li će biti 15 ili 16, ne zavisi od nas nego od onoga što važne institucije u društvu žele", kazao je Vučić. Povodom razgovora sa Socijaldemokratskom partijom Rasima Ljajića, Strankom demokratske akcije Sulejmana Ugljanina i Savezom vojvođanskih Mađara Ištvanom Pastorom, Vučić je rekao da će se narednih dana videti da li će se još neka politička stranka pridružiti budućoj vladajućoj koaliciji. "Sa Ljajićem sam telefonom razgovarao, znam da je imao razgovore i sa predsednikom Tomislavom Nikolićem i mandatarom Ivicom Dačićem. Videćemo narednih dana. Ne bih da prejudiciram ništa...

Spremni smo da ponudimo saradnju i drugim političkim strankama za koje mislimo da su dobro radile posao", rekao je Vučić. Govoreći o svojoj poseti SAD, Vučić je kazao da Vašington nije davao podršku bilo kome za sastavljanje vlade Srbije i da je o tom pitanju neutralan.

"Oni su naglasili u razgovorima da neće da utiču na to kako treba da izgleda skupštinska većina, kako treba da se pravi vlada", rekao je Vučić i dodao da postoje "ne laka otvorena bilateralna pitanja" sa SAD - paljenje Ambasade u Beogradu i druga. On je naveo da je sa zvaničnicima SAD razgovarao o suzbijanju korucije u Srbiji i dodao da će Beograd imati podršku svetskih službi u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Govoreći o planu nove vlade, Vučić je naveo da je namera da se kroz donošenje zakona o javnim nabavkama u septembru i drugih propisa, smanji državna administracija, da se smanje rashodi državnog budžeta na najniži mogući nivo, a da se prihodi povećaju što je moguće više, ali ne isključivo kreditima domaćih poslovnih banaka.

"To ćemo morati da učinimo u nekom trenutku jer je budžet u katastrofalnom stanju, budžetski deficit je nikada veći, ne možete da živite od kredita sve vreme onako kako su neki pre nas to radili, jer to razara zemlju", rekao je Vučić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track