PUTIN ODBRUSIO RAMI: Dalje ruke od Kosova!
Foto: EPA, Profimedia

Iz Moskve Albancima stigao hladan tuš

PUTIN ODBRUSIO RAMI: Dalje ruke od Kosova!

Politika -

Ramina poruka da su Kosovo i Metohija deo Albanije jeste posezanje za teritorijom Srbije, ali i narušavanje stabilnosti Balkana. To je nedopustivo, ističe Marija Zaharova iz ruskog MSP

Iz Rusije, sa Vladimirom Putinom na čelu, stigao je hladan tuš za Albance! Albanskom premijeru Ediju Ramu poručeno je da drži ruke dalje od Kosova, tj. da može da zaboravi na stvaranje „velike Albanije“.

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, ocenila je kao nedopustivu Raminu izjavu da je Kosovo deo Albanije i da njihovo ujedinjenje nije plan B, već plan A.

Ruše Balkan

To je, kako ocenjuju u Moskvi, posezanje za teritorijom Srbije, čime se krši Rezolucija 1244 SB UN, narušava stabilnost Balkana i komplikuje dijalog Beograda i Prištine.

Uz Srbe...Marija Zaharova
Uz Srbe...Marija Zaharovafoto: Profimedia

- Premijer Albanije je povezao realizaciju tog plana (ujedinjenje Kosova i Albanije) sa korekcijom granica, o kojoj se aktivno razgovara na kraju pregovaračkog procesa i postizanja konačnog sporazuma između Beograda i Prištine. Takvu retoriku Rusija smatra apsolutno nedopustivom. Tu je reč o posezanju za teritorijom Srbije i statusom AP Kosova. Mi to smatramo kršenjem Rezolucije 1244 SB UN. Očekujemo da će Zapad reagovati na takvu izjavu i geopolitičke planove - kazala je Zaharova.

Istakla je da takve izjave komplikuju dijalog Beograda i Prištine: - To potkopava stabilnost i pogoršava poverenje u balkanskom regionu i komplikuje se dijalog Beograda i Prištine.

Ona je, odgovarajući na pitanje da li će Moskva podržati sporazum o razgraničenju Kosova, kazala da je stav Rusije u vezi sa KiM nepromenjen - za svako su rešenje koje odgovara interesima srpskog naroda, zasnovano na međunarodnom pravu i u skladu s unutrašnjim zakonodavstvom Srbije.

Štetno soliranje

Bivši diplomata Zoran Milivojević kaže da je Zaharova ponovila stav koji je Putin potvrdio tokom poslednje posete Beogradu - da se Moskva zalaže za uzajamno prihvatljivo rešenje Beograda i Prištine, ali bazirano na Rezoluciji 1244 SB UN:

foto: Marina Lopičić

- Zaharova je ukazala da su velikoalbanske pretenzije nedopustive i da Ramino soliranje šteti stabilnosti u regionu. U prevodu, iz Moskve su odbrusili: „Alo, zaboravite na ‚veliku Albaniju‘, Kosovo je u sastavu Srbije“, odnosno „dalje ruke od Kosova, dalje ruke od Srbije“.

STAV: AMERIČKA AMBASADA U BEOGRADU PORUČUJE Želimo da do dogovora dođe u 2019. godini

Ipak za  kompromis...Donald Tramp
Ipak za kompromis...Donald Trampfoto: EPA

SAD bi bile zadovoljne ako bi sveobuhvatni sporazum Srbije i Kosova bio potpisan u 2019, ali ne propisuju i neće propisivati kako rešenje treba da izgleda, saopštila je američka ambasada u Beogradu. - SAD bi bile zadovoljne da vide sveobuhvatni sporazum potpisan u 2019, ali dijalog prvo mora biti nastavljen da bi se to desilo. SAD ne propisuju i neće propisivati kako rešenje treba da izgleda, ali veruju da ono mora da bude primenljivo i na Kosovu i u Srbiji i da mora da doprinese dugoročnoj stabilnosti regiona - navode iz Ambasade SAD i dodaju da je „na liderima i njihovim timovima da nastave pregovore pod okriljem EU da istraže šta je moguće i da transparentno komuniciraju sa svojim građanima“.

Inače, ovakav komentar je usledio nakon što je nemački dnevnik Frankfurter rundšau objavio da su EU i SAD spremne da prihvate razmenu teritorija između Srbije i Kosova i da bi u Vašingtonu 12. juna trebalo da bude potpisan sporazum o promeni granice koji bi stupio na snagu šest meseci kasnije.

Milovan Drecun

BEOGRAD IMA ZALEĐINU

foto: Stefan Jokić

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže da je neupitna ruska podrška Beogradu u nastojanju da se odbrani Rezolucija 1244 SBUN i kosovsko pitanje reši kompromisom. - Ako dođe do razgovora o konačnom rešenju KiM, važno je što Beograd ima zaleđinu u Moskvi, u cilju postizanja što boljeg dogovora. Postoji, dakle, snažna politička podrška, ali mehanizam da zaustavi jednostrane poteze Tirane i Prištine nije dovoljno jak, što se videlo u slučaju uvođenja taksa i formiranja kosovske vojske.

foto: Kurir

U DANAŠNJEM ŠTAMPANOM IZDANJU KURIRA PROČITAJTE:

IGRA SUDBINE: Šaulićeva porodica ogorčena

Šaban je poginuo greškom menadžera!

Organizator nastupa u Nemačkoj nije poslao auto po Šaulića, pa je on zamolio Mirsada Kerića da ga odveze do aerodroma

Transfer decenije

MAŽIĆ IDE IZ SRBIJE! Kinezi mu dali milion evra

Bizarna svađa komšija u Đunisu

VRATITE MI MOJ GROB!

Za Kurir govore:

Milomir Marić: Kažnili me što sam poznavao Đinđića

Rejf Fajns: Srbi me naučili da budem darežljiv

Zoran Cvijanović i Maja Mandžuka: Bićemo uspešni kao u "Munjama"

Ministri nastavili sukob

Dačić: Popović je politički parazit!

Mere zbog afričke kuge

Masovni odstrel divljih svinja

Ekskluzivno Mladi napadač postao otac

Luka Jović dobio sina!

Praznik na "Ostrvu" Vidić na tribinama, Matić na terenu

NEMANJE: Srbi ruše Liverpul!

POKLON

DANAS U KURIRU POKLON NAJBOLJI PORODIČNI MAGAZIN LENA: Pripazite se, šećer nije uvek slatak

I ove nedelje samo uz Kurir poklon - najbolji porodični magazin u Srbiji!

Mnoge namirnice koje nisu slatke navode vas da pomislite da ne sadrže šećer, ali to često nije tačno.

Magazin Lena će vam otkriti koje namirnice treba da izbegavate kako biste smanjili unos šećera.

Otkrićemo vam i kako da sprečite hemoroide da vam uništavaju život.

Pročitajte intervju sa Natašom Miljković, koja otkriva zbog čega nikada nije privlačila pažnju skandalima i reportažu o mestu punom ljubavi i humanosti, kafiću u kome vas služe osobe sa smetnjama u razvoju.

Čekaju vas i recepti za brza i ukusna jela.

Čitajte KURIR!

foto: Kurir

Kurir / Biljana Bojić

Foto: EPA, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja