SKUPŠTINA SRBIJE: Utvrđen dnevni red, u toku rasprava o Vojvodini
Foto: Marina Lopičić

poslanici na svojim radnim mestima

SKUPŠTINA SRBIJE: Utvrđen dnevni red, u toku rasprava o Vojvodini

Politika -

BEOGRAD - Poslanici Skupštine Srbije utvrdili su jutros dnevni red, posle čega su započeli raspravu o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine i Predlogu rezolucije o Vojvodini na predlog poslanika opozicione Lige socijaldemokrata (LSV) Nenada Čanka.

Dopunu dnevnog reda uglavnom predlažu poslanici Srpske radikalne stranke (SRS), pa je tako jedan od njih, Nemanja Šarović, predložio da se ispita politička pozadina ubistva premijera Zorana Đinđića 2003. Šarović je rekao da i dalje traje rat ko će više "profitirati na mrtvom Zoranu Đinđiću", kao i da je siguran da će o njemu "istorija suditi onako kako mu sude srpski radikali". Predložio je i da se formira anketni odbor koji bi ispitao pritiske na državne organe tokom izborne noći 2016. godine. Njegovi predlozi za dopunu dnevnog reda su odbijeni.

Vlada Srbije je, inače, odbila predloge zakona o finansiranju Vojvodine i rezolucije, naveo je juče lider LSV Nenad Čanak, a nadležni odbor je ocenio i da rezolucija o Pokrajini nije u skladu sa Ustavom. Prema Ustavu iz 2006. godine, budžet Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto republičkog budžeta i to je trebalo urediti do 2008. godine, ali se zakon o finansiranju Vojvodine nikada nije našao na dnevnom redu skupštine, do danas.

U predloženom rešenju o finansiranju Vojvodine, navedeno je da budžet AP Vojvodina iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike Srbije, a predlaže se i osnivanje Poreske uprave Vojvodine kao deo poreskog sistema Srbije koja će obavljati naplatu i kontrolu javnih prihoda od 1. januara 2020.godine.

foto: Youtube Printscreen

U Rezoluciji se navodi da "predstojeća promena Ustava mora imati za cilj dogradnju pravne države i državnog uređenja na temelju iskustava savremenih demokratskih država, kako bi se vlast decentralizovala i kako bi Vojvodina ostvarila stvarnu autnomiju".

Poslanici dela opozicije okupljenih u Savezu za Srbiju, kao i pojedini samostalni poslanici naveli su ranije da oni neće prisustvovati sednici, nazivajući raspravu "farsom". Oni su već najavili obraćanje novinarima u holu Narodne skupštine.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track