VLADIMIR MARINKOVIĆ O SKANDALOZNOM PRIZNANJU HRVATSKE POLITIČARKE DA JE ZABRANILA KURIR U EU PARLAMENTU: Ona se hvali onim čega se pametan stidi! Ovo je nedemokratski apsurd!
Foto: Fonet

reagovanje

VLADIMIR MARINKOVIĆ O SKANDALOZNOM PRIZNANJU HRVATSKE POLITIČARKE DA JE ZABRANILA KURIR U EU PARLAMENTU: Ona se hvali onim čega se pametan stidi! Ovo je nedemokratski apsurd!

Politika -

Potpredsednik Narodne Skupštine Vladimir Marinković reagovao je povodom skandaloznog priznanja hrvatske političarke Ruže Tomašić da je izdejstvovala da se u EU parlamentu zabrani distribucija lista "Kurir".

- U vremenu apsurda i iracionalnog ponašanja i osećanja, dogodio se još jedan nedemokratski, anticivilizacijski apsurd, na žalost na mestu gde mu uopšte nije mesto u Evropskom parlamentu. Ruža Tomašić, poslanica Evropskog parlamenta iz Hrvatske, „izborila se“, da se u Evropskom parlamentu zabrani distiribucija dnevnog lista „Kurir“ iz Srbije. Razumem da svako od nas ima pravo na sopstveni stav o svakom informativnom glasilu, da ima pravo da odluči da li će ga čitati ili ne, ali zabraniti distribuciju jednog lista poslanicima Evropskog parlamenta izlazi iz okvira zdrave pameti. Taj čin nameće pitanje – da li poslanici ove najviše evropske zakonodavne institucije nisu u stanju da sami odaberu novine koje će čitati. O demokratiji je, naravno, besmisleno i govoriti - kazao je on.

- Gospođa Tomašić se hvali time, što me upućuje na jednu srpsku narodnu poslovicu – čega se pametan stidi…. Istini za volju, nisam iznenađen. Gospođa Tomašić je poznata po svojim nacionalističkim, antisrpskim stavovima, u kojima je pretila Srbima da će biti isterani iz Hrvatske. Očigledna je njena želja da se dovede do kraja fašistički egzodus srpskog naroda iz Hrvatske u „Oluji“ i „Bljesku“ a to znači da u Hrvatskoj više ne bude Srba. Da posle zabrane medija, usledi zabrana Srba. Ovoga puta, gospođo Tomašić nećete uspeti. Očekujem da poslanici Evropskog parlamenta reaguju na odgovarajući način, u odbranu slobode medija i da se suprotstave i osude ovakvo anticivilizacijsko ponašanje - naveo je on u pisanoj izjavi.

Tomašićeva je prema sopstvenom priznanju insistirala da list "Kurir" bude izbačen iz redovne štampe koju je ova institucija dobijala. Ona je kazala kako je Kurir u jednom od brojeva navodno "vređao Tuđmana i hrvatsku državu", ali nije navela koje su to činjenice koje su joj smetale u pomenutom tekstu, a poznato je od ranije da je Tomašićeva "hrvatski radikal koji se bori da Srbija ne uđe u EU", a čuvena je njena izjava da "ne bi mogla da podnese da se njeno dete uda za Srbina".

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track