SUMANUTE NAMERE ALBANACA: Priština priprema zakon i kažnjavanje poricanja "zločina Srbije i genocida tokom rata na Kosovu"
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević

pokušaj da se sakrie istina

SUMANUTE NAMERE ALBANACA: Priština priprema zakon i kažnjavanje poricanja "zločina Srbije i genocida tokom rata na Kosovu"

Politika -

Najava pripreme zakona u Prištini po kome će se kažnjavati poricanje "zločina Srbije i genocida tokom rata na Kosovu", u Beogradu je protumačena kao najnoviji pokušaj ukidanja slobode govora Srbima na KiM.

foto: AP/EPA Valdrin Xhemaj

Kabinet Ramuša Haradinaja, naime, ovlastio je ministarstvo pravde da izradi nacrt pomenutog zakona, a Haradinajev zamenik Enver Hodžaj prokomentarisao je posle toga da se ne mogu tolerisati izjave političara Srpske liste o žrtvama rata na Kosovu i da su neprihvatljivi "pokušaji da se sakrije istina i poricanje zločina koje je Srbija počinila prema civilnom stanovništvu na Kosovu".

- Slučaj bivšeg ministra Todosijevića nije prvi. Bilo je slučajeva tokom godina kada su se takve stvari dešavale od strane članova vlade iz redova Srpske liste, izjave koje je kasnije podržao predsednik Srbije Aleksandar Vučić i drug članovi srpske vlade - rekao je Hodžaj na sednici vlade u Prištini.

Nešto kasnije Haradinaj je na svom tviter-nalogu napisao:

- To što predsednik Aleksandar Vučić negira masakr u Račku otkriva opasnu realnost srpskog nacionalizma. Ne može biti pomirenja bez prihvatanja istine o prošlosti.

Na najave kosovskih zvaničnika reagovao je direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić, koji je naveo da i same vlasti u Prištini otvoreno kažu da je zakon koji predlažu uperen protiv srpske političke opcije na KiM i legitimnih političkih predstavnika srpskog naroda.

U Račku su 1999. pronađena tela 45 Albanaca, a prema izveštaju tadašnjeg šefa misije OEBS na KiM Vilijama Vokera masakr u ovom selu izvele su srpske snage "nad nedužnim civilima", što je bio povod za odluku NATO da bombaraduje SRJ.

Zbog izrečenih stavova, Haradinaj je u kratkom periodu smenio dvoje Srba. Na tapetu se prvo našla zamenica ministra pravde Vesna Mikić, koja je napisala da je "nad suverenom zemljom izvršen planiran genocid od strane NATO". Zatim je smenjen i ministar lokalne samouprave Ivan Todosijević zbog izjave da je "povod za agresiju bila tzv. humanitarna katastrofa na prostoru KiM i izmišljeni Račak".

(Kurir.rs/Večernje novosti, D.R.Đ.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track