Najnovije vesti

AMERIKANKA ČLANICA MISIJA NA KOSOVU 1999. OTKRIVA ISTINU: Bili smo samo paravan za vojnu intervenciju, napad na SRJ je bio unapred pripremljen
Foto: EPA/Alban Bujari

ništa se ne može sakriti

AMERIKANKA ČLANICA MISIJA NA KOSOVU 1999. OTKRIVA ISTINU: Bili smo samo paravan za vojnu intervenciju, napad na SRJ je bio unapred pripremljen

Politika

BEOGRAD - Norma Braun, nekadašnja američka diplomatkinja koja je na Kosovo i Metohiji 1999 bila članica i američke diplomatsko-posmatračke misije i misije OEBS-a izjavila je da su te misije bile "sredstva za prikupljanje vojnih informacija u pripremi za bombardovanje" tadašnje SRJ, čemu se ona protivila.

Braun, koja je prvo bila deo američke diplomatsko-posmatračke misije, rekla je da ta misija nije bila "ništa drugo do paravan za vojnu operaciju".

foto: EPA/Alban Bujari

Ona je dodala da je u misiji OEBS-a, gde joj je šef bio Vilijem Voker, s kojim je već radila u Birou za latinoameričke poslove, bila glavni politički izveštač i tada je primetila mnoge stvari koje joj se nisu svidele.

"To je pre svega bio široko rasprostranjen prezir prema Rusiji. Zatim, postojale su glasine o sastancima usred noći izmedu ključnih članova NATO misije i OVK", iznela je Braunova.

"Do početka 1999. godine jedino što je NATO-u nedostajalo za rat bio je izgovor za početak bombardovanja. Oni su dobili ono što su tražili sredinom januara, kada su kosovski Albanci prijavili patroli OEBS-a ubistvo 13 ili više albanskih civila u malom selu Račak. Prema Albancima, srpske specijalne snage su ubile te ljude, a zaista je i bilo izolovanih borbi u tom području. Prema rečima Srba (i francuskih novinara), borbe su izazvane napadom na policiju i ta sela su ujutro bila ispražnjena od civila - jedini ljudi koji su ostali su bili OVK.

foto: EPA

Vilijam Voker je otišao na tu lokaciju i izjavio, pre bilo kakve istrage, da je ono što se desilo bio "masakr" civila. Ja ne mogu reći da li je to bio "masakr civila", ali kad sam bila u patroli, naišli smo na grupe muškaraca i dečaka, bez uniforme, neki od njih stari samo devet ili deset godina, koji su se predstavili kao pripadnici OVK. Ambasador Voker bi trebalo da zna za takve slučajeve, pošto je bio ambasador u El Salvadoru tokom godina građanskog rata, kada je regrutovanje dečaka u pobunjenike bilo uobičajena praksa – navela je Braun.

Ona je rekla da se nije saglasila s Vokerovim zaključkom o slučaju Račak, koji je iskorišćen kao povod za NATO bombardovanje. O tome je govorila i u nemačkom dokumentarnom filmu "Sve je počelo sa jednom laži", kada je rekla da humanitarne krize "nije bilo na Kosovu pre početka bombardovanja".

foto: EPA/Alban Bujari

Kasnije je napisala i eseje o americkoj politici i bombardovanju Srbije koje je nazvala "prvim slučajem neointervencionizma" koji je "unapred pripremljen i izveden pod izgovorom".

Braunova je za "Blic" opisala i kako je Voker reagovao kada je saznao da ona nije odobravala bombardovanje.

"Kada smo se sreli nakon nekog vremena, kada se sve završilo i kada je saznao da nisam bila saglasna sa američkim bombardovanjem, zanemeo je. On nije imao pojma kako je sve ono što sam opazila uticalo na mene", rekla je Norma Braun.

(Kurir.rs/Tanjug)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...