SLOBINA BANKARKA TVRDILA DA SU AMERI SMISLILI ŠEMU:    Klinton pomogao Miloševiću da iznese pare na Kipar!
Foto: Beta AP Alastair Grant

Otkrivamo

SLOBINA BANKARKA TVRDILA DA SU AMERI SMISLILI ŠEMU: Klinton pomogao Miloševiću da iznese pare na Kipar!

Politika -

Neverovatno Nas su Amerikanci naučili kako da izigramo sankcije! Nismo znali šta da radimo, a oni su nam rekli: "Pa otvorite ofšor kompanije na Kipru i radite", ispričala je Borka Vučić

Režim Slobodana Miloševića je u vreme sankcija dospeo u finansijski ćorsokak, koji je pretio da blokira funkcionisanje države, a ta je situacija izbegnuta zahvaljujući savetima Amerikanaca da država iznese novac na Kipar i odatle posluje. Tako je nastala afera teška najmanje 3,5 milijardi dolara koje je Miloševićev režim izneo devedesetih. Ovo je novinaru Predragu Peci Jeremiću ispričala jedna od vodećih aktera afere "kiparske pare" Borka Vučić, nekadašnja direktorka Beogradske banke, poznata kao Slobina bankarka. Jeremić je u svojoj knjizi "Sačekuša - Na olovku opljačkali Srbiju" kaže da mu je ona svojevremeno otkrila da je novac iznošen iz zemlje po savetu Amerikanaca.

foto: Marina Lopičić

Stroge sankcije - Moram da ti otkrijem tajnu kako smo došli na ideju da u vreme sankcija radimo preko Kipra i ofšor kompanija koje su otvarane na privatna imena. Imali smo mnogo problema i naša vlada, pa ni Slobodan Milošević, nisu znali kako da funkcionišemo u vreme strogih sankcija. Nas su Amerikanci naučili kako da izigramo sankcije! Nismo znali šta da radimo, a oni su nam rekli: "Pa otvorite ofšor kompanije na Kipru i radite." Tako je i bilo - ispričala je Borka Vučić novinaru Predragu Jeremić, koji se u više navrata viđao s njom. Priznala je da je i njoj samoj to bilo za nevericu. - To je za nevericu, da isti oni koji su nam uveli sankcije, iza scene, iza kulisa, rade tako nešto... Mi smo tada inkognito radili sa mnogim poznatim zapadnim kompanijama - otkrila je Jeremiću Slobina bankarka da su sankcije kršile firme iz zemalja koje su upravo uvele sankcije. Savet bezbednosti UN uveo je sankcije SR Jugoslaviji u maju 1992. Nekoliko meseci potom, u januaru 1993, Bil Klinton je započeo svoj prvi mandat, što navodi na zaključak da su u aferi "kiparske pare" pomogli ljudi bliski upravo Klintonovoj administraciji.

Slao mejlove Indikativno je i to što je Klinton, čak i nakon što je Vučićeva izašla iz bankarstva, nastavio da joj pomaže. Kada je raskrstila sa bankarskim poslovima, ona je napravila Fond za poljoprivrednike koji je finansirala fondacija Bila Klinton. Ona je to svojevremeno pričala Predragu Jeremiću, što je on i zabeležio u svojoj knjizi. - Nemoj nikome da pričaš, ali moram da ti pokažem šta mi je stiglo pre neki dan na mejl. Evo, zamisli samo, fondacija Bila Klintona mi se javila i nude mi pomoć u radu i finansiranju mog fonda - napisao je Jeremić i dodao da je dobio na uvid dopis Klintonove fondacije.

foto: Marina Lopičić

Božidar Spasić: Borka je američki đak Bivši obaveštajac Božidar Spasić potvrđuje da je Borka Vučić imala odlične odnose sa Amerikancima i da je vrlo moguće da su joj oni davali savete i kada je reč o iznošenju para na Kipar: - Borka je svojevremeno pokazivala fotografije gde je ona sa visokim funkcionerima i američkim bankarima. Vrlo verovatno postoji mogućnost da je ona naučila te poslove od Amerikanaca i da su joj oni dali ideju oko iznošenja para na Kipar, naročito što je Kipar bio filijala i za američki prljavi novac. Pošto je Borka bila američki đak, a oni nikada ne zaboravljaju svoje prijatelje, ne isključujem mogućnost i da su joj stizale ponude za njen fond i nakon pada sa finansijskog prestola u Srbiji.

Kurir.rs/Silvija Slamnig

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track