KAKO STRANE SLUŽBE DELUJU U SRBIJI: Stranci vrbuju mlade da špijuniraju za njih
Foto: Shuterstock

Otkrivamo

KAKO STRANE SLUŽBE DELUJU U SRBIJI: Stranci vrbuju mlade da špijuniraju za njih

Politika -

Razradili sistem MI6, CIA i BND od naših kadrova prave svoje ljude. Nude im stipendije i učešće u fondovima, a zauzvrat traže usluge. Infiltriraju ih u diplomatiju, bezbednost i energetiku, tvrde stručnjaci

U Srbiji operiše nekoliko stranih službi, a najjednostavniji način delovanja je, tvrde bezbednosni stručnjaci, da od naših građana - uglavnom mladih osoba - naprave svoje ljude, koje potom infiltriraju u njima interesantne sisteme!

Strane službe su u Srbiju posebno ušle nakon 2000. i na našoj teritoriji deluju britanska MI6, američka CIA, nemački BND, a nije zanemarljivo prisustvo i turske službe, tvrdi bivši direktor beogradske policije Marko Nicović.

foto: Shuterstock

Svuda prisutni

- Oni od naših kadrova prave svoje ljude, i to tako što targetiraju neku mladu osobu, obrazovanu, koja govori jezike. Nude im doškolovavanje, stipendije, učešće u fondovima, rad na projektima, a vremenom počinju od njih da zahtevaju usluge. Tako ta osoba postaje njihova i ubacuju je u sistem koji je njima interesantan: diplomatiju, bezbednost, energetiku, bezbednosne službe - ističe Nicović.

Kako kaže, stranim službama su interesantne osobe koje donose odluke, političari, ali i ljude koji rade u obezbeđenju visokih funkcionera.

Zanima ih Balkan

Organ Dragaš, direktor Međunarodnog instituta za bezbednost, kaže da su obaveštajne službe najuticajnijih zemalja sveta tradicionalno veoma aktivne na Balkanu, iako se njihov fokus vremenom menja u skladu sa ekonomskim i političkim ciljevima tih zemalja.

foto: Dado Đilas

- Srbija je veoma interesantna za službe velikih zemalja jer to je prirodno za državu koja ima odlučujući politički i ekonomski uticaj u regionu. Zato su ovde aktivne i ruske, američke, nemačke i francuske obaveštajne službe, koje nastoje da pomognu u ostvarenju interesa svojih zemalja na ovom području - kaže Dragaš i navodi da Srbija ne treba da brine zbog delovanja stranih službi sve dok domaće službe štite interese naše zemlje, što je sada slučaj.

Kurir.rs/K.B/Foto:Shutterstook

Britanci prisluškuju državni vrh Na spisku Vučić, Dačić, Irinej...

Kurir je juče pisao o tome da agenti britanske obaveštajne službe MI6, čija je jedinica stacionirana u Crnoj Gori, prisluškuju državni vrh Srbije, i to predsednika Aleksandra Vučića, ministra policije i šefa diplomatije Nebojšu Stefanovića i Ivicu Dačića, te gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, ali i srpske političare sa KiM. Takođe, Britancima su zanimljivi i patrijarh Irinej i akademik Matija Bećković. Svima njima špijuni prate pozive, čitaju poruke i povlače podatke sa telefona. Za to koriste najsavremeniju opremu, koja vredi oko 1,5 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track