MOMAK O KOJEM SVI PRIČAJU Nikola koji je kroz bujicu spasavao krave dotakao je celu Srbiju!  Svi smo, srećom, živi i zdravi! (FOTO)
Foto: Facebook

pomogao ujaku u nevolji

MOMAK O KOJEM SVI PRIČAJU Nikola koji je kroz bujicu spasavao krave dotakao je celu Srbiju! Svi smo, srećom, živi i zdravi! (FOTO)

Srbija -

Pred prizorom Nikole Markovića (35) iz Adrana kod Kraljeva, kako kroz potopljeno dvorište spasava kravu, Srbija juče nije ostala ravnodušna. Ovaj mladi čovek je usred katastrofe ostavio posao da pomogne svom ujaku, čije je domaćinstvo nabujala rečica potpuno uništila.

Uginula stoka, uništene njive i opustele kuće danas su sudbina Adrana. Zaseok Seovac ostao je poprište najkorije borbe između čoveka i podivljale prirode. Čak ni stariji stanovnici ne pamte ovoliku poplavu, koja kao da im je naplatila što ih je 2014. godine zaobišla.

Nikola za ovu situaciju ima samo jednu reč - "strašno".

"Svi smo, srećom, živi i zdravi. Moja kuća nije poplavljena, ali jeste domaćinstvo mog ujaka u zaseoku Seovac. Bujica je prodrla u njegovu i još nekoliko okolnih kuća i ispunila ih vodom koja je sezala do preko kolena", kaže Nikola i dalje u neverici.

Na poziv majke, Nikola je juče izašao je sa posla, kako bi pomogao ujaku u nevolji.

"Njegove krave nikada ranije nisu izlazile napolje, još nije stigao da ih izvede. Prestrašeno su koračale kroz tu visoku vodu i sve što luta u njoj. Ali polako smo ih izveli na sigurno. Užasan, užasan prizor", seća se mladi čovek.

Još je gori gubitak pretrpeo ujakov komšija.

"Čim sam izveo ovu stoku, pozvali su nas da pomognemo komšiji. No sa strane njegove kuće nalazi se kanal. Voda nam je u jednom trenu bila do grudi. Nije bilo gde da se stane, nismo znali kuda koračamo. Nismo uspeli da mu pomognemo. Koliko znam, udavilo mu se 20 ovaca", kaže Nikola.

foto: David Matović

Samo u jednom danu, seljani su izgubili toliko. A kada se sva šteta sabere, verovatno će morati da se oproste od svojih domova.

"Ujakova kuća više nije za upotrebu. Sav nameštaj je propao, parket se digao, neće tu pomoći renoviranje. Mislim da će morati da se seli. Tih nekoliko domaćinstva se sada nalaze kao u levku, okružene stovarištima izdignutim u odnosu na njih. Poplaviće kad tad ponovo", procenjuje Marko.

(Kurir.rs/Telegraf/Foto: David Matović/Facebook)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track