ČEDOMIR ANTIĆ ODBRUSIO VLADIMIRU PAVIĆEVIĆU Srbija ti dala sve, a sad ti ne valja!
Foto: Dado Đilas

FAJT

ČEDOMIR ANTIĆ ODBRUSIO VLADIMIRU PAVIĆEVIĆU Srbija ti dala sve, a sad ti ne valja!

Politika -

Licemerno je što se on nije odredio prema progonu srpskog naroda u Crnoj Gori, jer je u Srbiji za 10 godina postigao maksimum karijernih mogućnosti, ističe istoričar

Istoričar Čedomir Antić napisao je otvoreno pismo predsedniku Crnogorske partije Vladimiru Pavićeviću u kojem mu je poručio da je licemerno što se nije "odredio prema progonu i obespravljivanju srpskog naroda u Crnoj Gori", jer je u Srbiji za 10 godina "postigao maksimum karijernih mogućnosti jednog čoveka".

Sve ste dobili

- Stekli ste državljanstvo, završili fakultet - koliko se sećam, besplatno - postali ste univerzitetski profesor, došli ste na čelo jedne ugledne i bogate nevladine organizacije, skućili ste se, izabrani ste u Narodnu skupštinu Republike Srbije. Vi danas tvrdite kako ste spona dve države, budući da imate i državljanstvo Crne Gore i državljanstvo Srbije - rekao je Antić.

Dodao je kako se u mladosti borio protiv onih koji su na Fakultetu političkih nauka u Beogradu osnovali udruženje koje je, između ostalog, prebrojavalo njegove sunarodnike koji su se domogli profesorskih mesta, jer je, kako je naveo, to bila njegova građanska dužnost.

foto: Printscreen Instagram

Antić se osvrnuo i na mogućnosti Srba u Crnoj Gori, praveći poređenje sa svim onim što je Pavićević uspeo da ostvari u Srbiji. Istakao je da oni nemaju ni deo mogućnosti koje je on imao.

Niko vas neće

- Da li saosećate s profesorom Bogoljubom Šijakovićem, koga su izbacili sa Univerziteta Crne Gore? Da li ste osudili progon srednjoškolskih profesora u Nikšiću? Da li vam je žao Aleksandra Brašanca, koji je poreklom iz Crne Gore, žena mu je državljanka iste, petoro njihove dece su državljani, a vlast čiji ste prilepak i izdanak hoće da ga progna iz Crne Gore? Da li crkva mog naroda, bez obzira na to što niste njen član, zaslužuje bilo šta osim vašeg podsmeha? Da li ste se solidarisali s poslanicima Srbima koje je režim Mila Đukanovića osudio na višegodišnju robiju? Da li ste ustali protiv kampanji mržnje prema Srbima, čiji je cilj njihovo zatiranje i asimilacija - upitao je Antić.

On je zaključio da, ako malo razmisli "po činjenici da se za njega (Pavićevića), posle neverovatnih uspeha koje je u Srbiji postigao, nisu otimali ni Britanija ni Nemačka, ali ni Crna Gora", shvata razloge njegovog uspeha u Srbiji. Pavićević juče nije odgovorio na Antićevu prozivku.

M. R./Foto:Dado Đilas

Tužilaštvo formiralo predmet

Mirna Nikčević uskoro pred sudom

Više državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet protiv suspendovane prve savetnice u Ambasadi Crne Gore u Ankari Mirne Nikčević zbog uvreda iznetih u postu na Fejsbuk profilu, rečeno je iz te institucije.

foto: Facebook / Mirna Nikčević

- Tokom istrage biće prikupljeni svi podaci i obaveštenja radi ocene da li se u radnjama Nikčevićeve stiču elementi bilo kojeg krivičnog dela koje se goni po službenoj dužnosti - naveli su iz Višeg državnog tužilaštva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track