Ljajić: Iz DS su mi poručili da sam izdajnik

Intervju, lider SDPS

Ljajić: Iz DS su mi poručili da sam izdajnik

Politika -
Lider SDPS kaže kako je odluka da uđe u vladu sa naprednjacima s moralnog stanovišta diskutabilna i da se zbog toga ne oseća dobro

BEOGRAD - Teška odluka.Rasim Ljajić je prelomio. Ulazi u vladu Ivice Dačića, i to kao ministar za spoljnu i unutrašnju trgovinu, telekomunikacije i informatičko društvo. U intervjuu za Kurir otkriva da je razočaran reakcijom DS i pojedinim komentarima koji su mu upućeni.- U proteklom periodu češće sam se obraćao DS za savet nego svojoj stranci. A oni su za mene rekli da sam izdajnik. Pitali su kako me nije stid da tražim saglasnost za izdaju?! Ne zameram im to. Nisam se vodio emocijama, već sam doneo pragmatičnu odluku. Da sam išao po osećanju, ja bih danas bio u opoziciji.♦ Ne izgledate srećno, s obzirom na to da ulazite u vladu i dobijate ovako visoku funkciju.- Pa, teško mi je. Ipak sam rekao da ću deliti sudbinu te liste. Ovo je s moralnog stanovišta diskutabilna odluka i zbog toga se ne osećam dobro. Kao da sam uradio nešto nečasno. S druge strane, da ovo nisam učinio, stavio bih katanac na vrata stranke. Ko iz DS vam je najviše zamerio?- Ne bih o imenima. To je iza mene. Nama su se putevi razišli, ali očekujem da ćemo nastaviti saradnju. Da smo ostali u opoziciji, pored njih se ne bismo ni videli. A i poslanike su počeli da nam vrbuju. Ko ih je vrbovao?- Pojedine stranke koje će činiti buduću vlast. Da sam ostao u opoziciji, završio bih mandat s manje poslanika neko kad sam ušao u parlament. Rekli ste da ćete imati pet državnih sekretara. U kojim ministarstvima?- Ministarstvo zdravlja, kulture, poljoprivrede, infrastrukture i obrazovanja.

Ponuda je važila samo za mene- Otkrijte nam kako su tekli razgovori o vladi.- Prvo me je zvao predsednik Srbije Tomislav Nikolić. Rekao sam mu da ne mogu budem deo toga. U drugoj fazi, kad smo razgovarali s liderima SNS-SPS-URS, rekao sam da ne mogu da budem ministar, ali da mogu da dam nekog svog iz stranke. Ipak, jednom članu koalicije to nije bilo prihvatljivo.

- Kom članu?- Pa, nije bitno. U svakom slučaju, ponuda je bila - ili ja u vladu, ili niko iz stranke.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track