DOBIO POZIV ZA HAG: Ramuš Haradinaj podneo neopozivu ostavku (VIDEO)
Foto: Printsreen/Facebook

"Ne ide Kosovo ni premijer na sud već Ramuš Haradinaj"

DOBIO POZIV ZA HAG: Ramuš Haradinaj podneo neopozivu ostavku (VIDEO)

Politika -

Kosovski premijer Ramuš Haradinaj podneo je neopozivu ostavku na sednici vlade.

Na konferenciji za medije rekao je da je dobio poziv za Specijalni sud u Hagu da se u svojstvu osumnjičenog.

"Od ovog trenutka nisam više premijer. Sledeće nedelje bi trebalo da se pojavim u Hagu. Posle ostavke, mandat vraćam narodu i vi ste prvi koje o tome obaveštavam", naveo je Haradinaj.

Dodao je da će takse na robu iz Srbije i Bosne i Hercegovine i dalje ostati.

"Hteo sam da odvojim čast od poziva na sud. Ne ide država Kosovo ni premijer na sud već Ramuš Haradinaj. Nisam optužen ni za šta, idem samo na saslušanje", rekao je novinarima na srpskom jeziku.

Haradinaj je dodao da je sada sva odgovornost na kosovskom predsedniku Hašimu Tačiju koji treba da odredi datum vanrednih parlamentarnih izbora.

"Na sledećim izborima ću se kandidovati i ja i moja stranka, ali nisam mogao da vodim zemlju u ovakvoj situaciji jer bi otežalo položaj Kosova", naveo je Haradinaj.

"Vlade i vlast su međusobno zamenjive, mi živimo u demokratiji, čast premijera i države mora biti očuvana i ja nikada neću pokleknuti. U Hag idem kao Ramuš Haradinaj, gde ću branitii čast albanskih boraca. Moja nevinost tokom rata OVK potvrđena je sa dve presude koje niko ne može da pobije. Moja zemlja je Kosovo, Kosovo nematerijalno sa multietničkom, višejezično, sa teritorijom i granicama, Kosovo je nepravedno pritisnuto da povuče takse uvedene prema Srbiji", rekao je Haradinaj, prenela je prištinska Bota sot.

List podseća da je ovo drugi put da Haradinaj podnosi ostavku na premijersku funkciju kao osumnjičeni za ratne zločine. Prvi put je ostavku podneo na mesto premijera nakon što je od Haškog suda 2005. optužen za ratne zločine nad nealbancima i civilima.

Haradinaj je priznao novinarima da je uzbuđen zbog ove odluke koju je, kako je kazao, nije bilo lako doneti. On je, inače, jedan u nizu pozvanih bivših komandanata takozvane OVK, ali prvi predstavnik privremenih prištinskih institucija.

On je ponovio da se na Prištinu vrši "nepravedni pritisak zbog zahteva da Beograd prizna kosovsku nezavisnost u postojećim granicama.

"Podela Kosova i formiranje nekakve 'Dodik republike' neprihvatljivo je za Kosovo i stabilnost u regionu. Tržiste Kosova je cena za priznanje. Međunarodna zajednica greši što insistira na nečemu što ne može da dobije. A greši i deo kosovskog rukovodstva koje svojim izjavama slabi legitimitet odluke o uvođenju taksi prema Srbiji i BiH. Pre ili kasnije shvatiće se kolika se šteta nanosi zemlji zbog nedostatka jedinstva i zajedništva među političkim liderima", kazao je Haradinaj.

Inače, Specijalni sud je formiran radi utvrđivanja zločina koje su tokom poslednjih sukoba na KiM počinili pripadnici takozvane OVK nad Srbima i ostalim pripadnicima manjina i lojalnim Albancima, kao osumnjičeni.

(Kurir.rs/Beta/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track