HARADINAJ I TAČI ZAHVALNI VUKU ZA NEZAVISNO KOSOVO: Albanci slave bivšeg srpskog šefa diplomatije i dan kada smo zbog njega poraženi!
Foto: Beta/Armenija Zajmi Bešević, Dragana Udovičić

albanic veličaju bivšeg srpskog ministra

HARADINAJ I TAČI ZAHVALNI VUKU ZA NEZAVISNO KOSOVO: Albanci slave bivšeg srpskog šefa diplomatije i dan kada smo zbog njega poraženi!

Politika -

Prištinski političari slavili dan kada su 2010. godine dobili mišljenje da samoproglašena nezavisnost nije u suprotnosti s pravom. Glavni krivac za tako loš ishod po našu državu bioje bivši šef srpske diplomatije

Priština slavi bivšeg šefa diplomatije Vuka Jeremića, jer ga albansko rukovodstvo smatra tvorcem najvažnijeg papira u rukama nezavisnog Kosova.

O tome je juče, uoči puta u Hag, progovorio kosovski premijer u ostavci Ramuš Haradinaj, koji je praktično zahvalio Jeremiću za odluku Međunarodnog suda pravde da deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u suprotnosti s međunarodnim pravom, dok je kosovski predsednik Hašim Tači rekao da je to najveća međunarodna pobeda Prištine.

Učinio im uslugu

Spremajući se za put u Hag da u svojstvu osumnjičenog odgovori pozivu Specijalnog suda za zločine OVK, Haradinaj je poručio da je 22. jul 2010. godine jedan od najvažnijih datuma za državnost tzv. države Kosovo. Tog dana Priština je dobila pravni argument da gura svoju nezavisnost do kraja, a Haradinaj je pronašao i neku slučajnu tajnu vezu sa današnjim okolnostima.

- Dan pre odluke MSP, 21. jula, bio sam pozvan u Hag u drugom sudskom procesu. Danas, kada sam na devetu godišnjicu odluke MSP ponovo pozvan u Hag, Kosovo je snažnije nego ikad. Ova istorijska odluka za zemlju je potvrdila temelje naše nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta - poručio je Haradinaj na svom Fejsbuku. Slavljenju 22. jula pridružio se i Tači, koji je rekao da je odluka MSP najveća međunarodna pobeda Prištine, koja je Kosovu „otvorila vrata NATO, EU i UN“.

Loše pitanje - loš odgovor

I aktuelni zvaničnici Srbije često su isticali razmere štete koju je naša bivša vlast načinila iniciranjem savetodavnog mišljenja MSP. Reagujući na veselje u Prištini povodom devet godina od odluke MSP, šef diplomatije Ivica Dačić juče je rekao da je za žaljenje što je tadašnji Beograd zapravo učinio uslugu Prištini.

- Žalosno je što su Haradinaj i Tači tu međunarodnu pomoć izvojevali koristeći lošu odluku i Tadića i Jeremića u to vreme, imajući u vidu da je loše postavljeno pitanje dalo i takav odgovor - ocenio je Dačić.

Mišljenje MSP pre devet godina su samoinicijativno zatražili tadašnji šef diplomatije Vuk Jeremić i tadašnji predsednik Srbije Boris Tadić, a odluka suda u Hagu dala je vetar u leđa Albancima da guraju svoju priču o nezavisnom Kosovu.

Aleksandar Vulin

SVE POTPISALI VUK I BORKO, A UGOVORIO BORIS TADIĆ

Ministar odbrane Aleksandar Vulin rekao je juče da je plan zapadnih zemalja bio da pre 2012. Kosovo bude priznata država i da se Srbija u potpunosti ukloni s prostora KiM

- Kada smo 2012. počeli da dolazimo u Brisel na pregovore, to nam je jasno predočeno. Od nas se samo tražilo da sprovedemo ono što su potpisali Borko Stefanović i Vuk Jeremić i ono o čemu se dogovorio Boris Tadić - istakao je on. Dodaje da su se dolaskom Aleksandra Vučića stvari promenile.

foto: Beta

Milovan Drecun

NEPROCENJIVA ŠTETA

Predsednik skupštinskog Odbora za KiM Milovan Drecun kaže za Kurir da su Jeremić i tadašnja vlast naneli nepopravljivu štetu Srbima i Srbiji

- Naravno, za to niko nije odgovarao i s tim se danas svi moramo boriti. To je bio baš loš potez i odluka MSP je Prištini poslužila kao glavni pravni osnov za opravdavanje proglašenja nezavisnosti. Znali su da je sve što rade suprotno Rezoluciji UN 1244, a naše tadašnje vlasti su im dale odluku MSP da guraju dalje.

foto: Stefan Kojić

Kurir.rs / Foto: Beta/Dragana Udovičić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track