UŽASNI ZLOČINI ZLIKOVCA RAMUŠA HARADINAJA: Živom momku IŠČUPALI SRCE u žutoj kući!
Foto: Shutterstock, Printskrin

OTKRIVAMO

UŽASNI ZLOČINI ZLIKOVCA RAMUŠA HARADINAJA: Živom momku IŠČUPALI SRCE u žutoj kući!

Politika -

Crno na belo: Petočlana forenzičarskakomisija Unmika našla dokazni materijal dasu kidnapovanim Srbima organi vađeni iprodavani na crnom tržištu. U izveštaju navelida su žrtve sahranjivane u okolnim grobnicama

Špricevi, komadi gaze, hirurške makaze i noževi, pakovanja lekova za opuštanje, deo su dokaznog materijala koje je petočlana forenzičarska komisija Unmika pronašla u „žutoj kući“, kao potvrda da su nad Srbima koje su kidnapovali pripadnici OVK, pod komandom i Ramuša Haradinaja, obavljani hirurški zahvati - vađeni su im organi i onda prodavani na crnom tržištu.

foto: Majkl Montgomeri

Forenzičari su u toj kući, u mestu Burel u Albaniji, na dva mesta pronašli i tragove krvi. Naknadno su ukućani tvrdili da potiču od klanja stoke, odnosno porođaja jedne od ukućanki. Kurir vam ekskluzivno predstavlja nacrt unutrašnjosti kuće koju su napravili istražitelji Unmika, sa označenim mestima na kojima je pronađena krv.

Futrola za pištolj

U tom izveštaju Unmika o trgovini organima do detalja je opisana i nacrtana „žuta kuća“. Navodi se da su pronašli prazne plastične kontejnere i pakovanja lekova „hlorofemikal“, „cinarizin“, „buskopan“, „tranksen“, koji se koristi za smirenje i opuštanje mišića pre intervencija. Našli su i delove hirurškog kombinezona, praznu futrolu za pištolj, držače za tablete i boce.

- Bilo je reakcija na luminol (osetljiva supstanca za otkrivanje tragova krvi koji su okom nevidljivi). Tragovi krvi su bili u kuhinji i ostavi - navodi se u izveštaju i objašnjava da su, prema nekim svedočenjima, žrtve sahranjivane u grobnicama u okolini kuće.

Nemojte me ubiti

U jezivom svedočenju Tužilaštvu za ratne zločine bivši pripadnik OVK opisao je kako je naživo vadio srce Srbinu, a potom i lanac trgovine organima.

- Doveli su mladića oko 19-20 godina. Doktor, koji me je obučavao na plastičnoj lutki, poderao mu je majicu. Doneli su crnu torbu, izvadili skalpel, noževe, opremu za operaciju, gazu i bocu alkohola. Dali su mi skalpel u ruku. Lekar mi je rekao da napravim rez od početka grla do kraja rebara. Otimao se, vikao: „Nemojte me zaklati, nemojte me ubiti!“ Krenuo sam da režem. Krv je počela da teče - pričao je on i nastavio:

Makaze za seču rebara

foto: Privatna arhiva

- Izgubio je svest ili umro, ne znam, samo znam da se više nije otimao. Onda su se posvađala dva lekara, jer je jedan zaboravio injekcije i makaze kojima se seku rebra. Imao sam specifičan bajonet „kalašnjikova“ koji je mogao da se pretvori u makaze. Lekar mi je govorio gde da zasečem i da pazim „da ne oštetim nešto“. To nešto bilo je srce. Kad sam ga uhvatio, i dalje podrhtavalo. Stavio sam ga u kutiju, pa sve u hladnjaču.

Nadređeni su mu rekli da hladnjaču stavi u gepek tamnozelenog „volva“, kod rezervne gume. Odvezeni su na aerodrom „Rinas“ kod Tirane.

- Dočekali su nas pripadnici albanske armije u uniformama. Ugledao sam mali avion, ne transportni, već privatni, sa turskom zastavom. To je bio biznis, trgovina ljudskim organima.

Posle deceniju i po HARADINAJ NA OPTUŽENIČKOJ KLUPI

Deceniju i po od tog izveštaja forenzičara Unmika niko nije odgovarao za tragičnu sudbinu oko 500 ljudi, najviše Srba. Na optuženičkoj klupi konačno bi mogao da se nađe Haradinaj, koji je zasad osumnjičen pred Specijalnim sudom u Hagu. Svedoci su izjavili da su trgovinu organima organizovali viši funkcioneri OVK. Među njima je bio Haradinaj. A glavni ljudi za prebacivanje žrtava sa KiM u Albaniju bili su njegov brat Daut Haradinaj, Sami Ljuštaku i Jakup Krasnići, koji je u Hagu saslušan istog dana kad i bivši kosovski premijer.

Krvnik uklanja svedoke HARADINAJEV SARADNIK PRONAĐEN MRTAV!

Telo kontroverznog albanskog političara Festima Lata pronađeno je u amsterdamskom kanalu, javljaju holandski mediji. Lato je imao privatnu vojsku koja je bila smeštena u njegovoj kući u Aferdenu. Samoproglašeni je predsednik Čamerije, dela Grčke koji svojataju albanski nacionalisti, prenosi RTS.

festim lato i ramuš haradinaj
festim lato i ramuš haradinajfoto: Privatna arhiva

Vojnike Festima Lata uvežbavali su „vojnici s Kosova“, navode holandski mediji. Prištinski mediji navode da je Lato održavao dobre veze s Ramušom Haradinajem. Vest o ubistvu Lata potvrdio je premijer „republike Čamerije“ Ali Aliju, koji tvrdi da je pozadina ubistva politička. Lato je sahranjen pre nekoliko dana u Albaniji, a ispraćen je sa zastavom „velike Albanije“, prenosi Bota sot.

(Kurir.rs / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track