Ted Po: Srbija je kao Teksas

EKSKLUZIVNO - Srpski lobista u SAD

Ted Po: Srbija je kao Teksas

Politika -
Ted Po, koji će u SAD lobirati za Srbiju, obećao poboljšanje odnosa dve zemlje i ispitivanje trgovine ljudskim organima na Kosovu

BEOGRAD - Kongresmen Ted Po od novembra će predsedavati srpskom kokus grupom u Sjedinjenim Američkim Državama. U ekskluzivnom razgovoru za Kurir on kaže da će njegov prvi zadatak biti poboljšavanje odnosa Srbije i SAD.

- Želim da unapredim odnose između naše dve zemlje. Srbija je naš saveznik još od Prvog svetskog rata, a moj cilj je da ti odnosi budu još bolji.♦ Kako nameravate to da uradite?- Ja sam u Odboru za spoljne poslove i unaprediću odnose dve zemlje upravo kroz rad tog odbora. Moramo da se pozabavimo optužbama za trgovinu ljudskim organima na Kosovu. Znate za naš problem s Kosovom?- Da, bio sam u Srbiji dva puta. Bio sam prošle godine i na Kosovu. Potpuno sam upoznat s celom situacijom u regionu i u Srbiji. Kako biste nastupili na međunarodnoj sceni da ste u koži srpskih političara?- Potrebno je više kontakata između naših zemalja. Više razgovora i poseta članova Kongresa Srbiji. Možemo li da očekujemo da uskoro posetite Srbiju?- Da, naravno. Imam veliku želju da dođem. Veoma poštujem srpski narod. Znate, ja sam iz Teksasa i srpski narod me podseća na ljude iz Teksasa. Strastveni su, veruju u nezavisnost, slobodu, podsećaju me na Teksas. Jeste li se nekad sreli s nekim srpskim zvaničnikom?- Poznajem Vuka Jeremića, s njim sam razgovarao dva puta. U prijateljskim odnosima sam s vašim ambasadorom u SAD. Da li ste sreli novog predsednika Tomislava Nikolića?- Nažalost, nisam imao priliku da se vidim s njim, ali čuo sam dosta o njemu.

Podrška našoj zemljiTed Po je republikanski kongresmen iz Teksasa, a na čelo srpske kokus grupe doći će u novembru, nakon predsedničkih izbora u SAD. Na jednoj od poslednjih rasprava Odbora za spoljne poslove Kongresa založio se da Vašington ozbiljno podrži istragu o trgovini ljudskim organima na Kosovu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track