Najnovije vesti

DOBRO RAZVIJENI ODNOSI: Šarec i Gojkovićeva potpisali Memorandum o saradnji dva parlamenta
Foto: AP Photo/Darko Vojinović

INTENZIVNA SARADNJA

DOBRO RAZVIJENI ODNOSI: Šarec i Gojkovićeva potpisali Memorandum o saradnji dva parlamenta

Politika

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković i predsednik Vlade Slovenije Marjan Šarec, koji boravi u zvaničnoj poseti Beogradu, ocenili su danas da se odnosi dve zemlje dobro razvijaju i da postoji dinamična saradnja i susreti na svim nivoima vlasti.

Kako je saopšteno iz srpskog parlamenta, Maja Gojković rekla je da je međuparlamentarna saradnja veoma intenzivna i ukazala da to potvrđuje i činjenica da se za manje od godinu dana pet puta sastala sa predsednikom Državnog zbora Slovenije Dejanom Židanom.

Ona je ukazala da je potpisivanjem Memoranduma o saradnji dva parlamenta njihova saradnja dobila novi, institucionalizovan oblik, čime je otvoren dodatan prostor za saradnju u procesu evropskih integracija Srbije.

To se odrazilo, prema njenim rečima, i na saradnju na nivou radnih tela u oblasti ekonomije, turizma, zaštite životne sredine, kulture i poslaničkih grupa prijateljstva.

Maja Gojković je navela i da su potpisivanjem Memoranduma o saradnji otvorene mogućnosti za unapređenje saradnje i na multilateralnom planu i izrazila očekivanje da će predsednik Državnog zbora predvoditi delegaciju Slovenije na 141. skupštini Interparlamentarne unije, od 13. do 17. oktobra, u Beogradu.

Šarec je ukazao da je saradnja dve države na odličnom nivou i da je posebno značajno da parlamenti, kao važne institucije, dobro sarađuju i razmenjuju iskustva.

Gojković i Šarec su razgovarali i o evrointegracijama, a predsednica srpskog parlamenta je zahvalila zbog dosadašnje podrške Slovenije procesu evropskih integracija Srbije.

Ona je ukazala da će Srbija nastaviti da ulaže napore na putu ka EU, te da se, kroz konkretne mere, radi na punoj primeni preporuka Evropske komije u radu Narodne skupštine i da u skladu sa tim očekuje pozitivniji izveštaj Evropske komisije, kaže se u saopštenju iz Skupštine Srbije.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...