LIDERI SAVEZA ZA SRBIJU U NOKDAUNU: Mekalister patosirao opoziciju, SZS pogubio sve konce!
Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Dado Đilas

Bez podrške

LIDERI SAVEZA ZA SRBIJU U NOKDAUNU: Mekalister patosirao opoziciju, SZS pogubio sve konce!

Politika -

Maler: Poruka visokog zvaničnika EU da neće podržati bojkot izbora Đilasu, Jeremiću i Obradoviću došla je kao hladan tuš. Neizlaskom na birališta oni rizikuju da nestanu s političke scene, ocenjuju

sagovornici Kurira

Savez za Srbiju, koji vode Dragan Đilas, Vuk Jeremić i Boško Obradović, već

dva dana pokušava da se oporavi od teškog nokdauna koji im je namestio Dejvid Mekalister, predsedavajući Odbora za spoljnopolitičke poslove EU.

Stav... Dejvid Mekalister
Stav... Dejvid Mekalisterfoto: Tanjug/Rade Prelić

Uprkos jasnoj poruci Mekalistera da je bojkotovanje izbora uzaludan posao, da se politička debata mora voditi u parlamentu i da probleme treba prevazilaziti u dijalogu vlasti i opozicije, opozicioni lideri pogubili su konce i potpuno razbijeni ulaze u izbornu avanturu, koja bi se, kako prognoziraju sagovornici Kurira, mogla završiti i njihovim nestankom s političke scene.

Šta će pokazati izbori

Vladimir Pejić, direktor agencije „Faktor plus“, kaže za Kurir da je evropski diplomata bio nedvosmislen i podseća da su o bojkotu izbora u istom tonu pričali i zvaničnici američke i ruske administracije.

- Opoziciji je neizlazak na izbore jedini mogući scenario, u kojem mogu da izbegnu ubedljiv poraz. Izbori će i sa bojkotom pokazati sliku na političkoj sceni kakva jeste, ali se bojkotom pravi alibi. Mada je niko neće kazniti zbog bojkota, opozicija, koja ionako slabo stoji, na duži rok rizikuje da potpuno nestane s političke scene, a da vlast dobije još ubedljiviju većinu. Za opoziciju je vrlo opasno da se pojavi neko novi na političkoj sceni, neka nova opozicija, koja će se ozbiljnije pozabaviti borbom - objašnjava Pejić.

Politički analitičar Vladimir Vuletić nema dilemu da je Mekalister praktično rekao da se EU neće preterano uzbuditi ako srpska opozicija ne izađe na izbore.

foto: Kurir

Jasna poruka

- EU, pre svega, interesuje da ima partnera za razgovor i da taj partner u Beogradu nije pod znakom pitanja. Oni ne vide sada problem. Poruka je bila jasna: za EU bojkot izbora nije nešto što je dobrodošlo i nije nešto što će podržati - ocenio je Vuletić.

Posle Jeremićevog NS, i Dveri su odlučile da bojkotuju izbore „jer se nisu poboljšali uslovi za slobodu medija i fer i poštene izbore“. Iako zagovaraju izbore, Demokratska stranka i Đilasova Stranka slobode i pravde još nisu proglasili bojkot. Protiv ovoga su Nova stranka, DSS, SPAS, LDP, LSV i SRS, a PSG, SDS i Zdrava Srbija su još u dilemi.

Aleksandar Vulin ĐINĐIĆ SE KAJAO POSLE BOJKOTA

foto: Dragana Udovičić

Ministar odbrane i lider PS Aleksandar Vulin smatra da ne treba pridavati veliki značaj najavljenom bojkotu i da „svako ima pravo da odlučuje o svojim političkim potezima“. On je podsetio da ideja o bojkotu nije nova, da je DS devedesetih godina bojkotovao izbore i da je nakon toga njihov predsednik Zoran Đinđić rekao da im više neće pasti na pamet da tako nešto ponove.

Zorana Mihajlović

KO ŽELI DOBRO SRBIJI, IZLAZI NA IZBORE

foto: Tanjug/Kabinet potpredsednice Vlade Srbije/Mileta Mirčetić

Potpredsednica Vlade i članica Predsedništva SNS Zorana Mihajlović izjavila je da odluka o bojkotu izbora pojedinih opozicionih stranaka, članica SZS, predstavlja traženje izgovora: - U političkom smislu, bojkot nije dobro rešenje za bilo koga ko zaista želi dobro građanima Srbije. Odluka pojedinih stranaka opozicije da ne uđu u demokratsku političku borbu za ono za šta se zalažu stoga najviše govori o njima samima, kao što je bilo i kad su tražili vlast mimo izbora. Nikome nije stalo više od SNS da izbori budu održani po svim demokratskim standardima.

Kurir.rs/ Ivana Kljajić Foto: Tanjug/Sava Radovanović, Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track