STEFANOVIĆU PUN RASPORED: Uručio zahvalnice zaslužnima, pa razgovarao sa ruskim ambasadorom Bocan Harčenkom o saradnji i Interpolu
Foto: MUP Srbije

Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije

STEFANOVIĆU PUN RASPORED: Uručio zahvalnice zaslužnima, pa razgovarao sa ruskim ambasadorom Bocan Harčenkom o saradnji i Interpolu

Politika -

BEOGRAD - Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović uručio je danas zahvalnice zaslužnim pojedincima iz domaćih i stranih organizacija, kao i ambasada, za ostvarenu uspešnu saradnju sa MUP-om u proteklih godinu dana.

Stefanović je istakao značaj njihove pomoći i ukazao da su napredak policije i njeni rezultati ostvareni zahvaljujući zajedničkom zalaganju.

"Mi smo u prethodnom periodu uložili mnogo truda i napora da pripadnici

Ministarstva dobiju više opreme, više treninga i više prilika da postanu efikasniji u svom poslu, kao i da budu snažniji oslonac bezbednosti Republike Srbije", rekao je ministar. On je, takođe, ukazao na to da bolji uslovi bitno utiču na uspešnije rezultate rada pripadnika MUP.

"Posvećenost i požrtvovanost naših pripadnika dovela je do smanjenja stope kriminaliteta u Srbiji, do povećanja osećaja bezbednosti građana i efikasnije borbe protiv kriminala i korupcije", kazao je Stefanović.

foto: MUP Srbije

Ministar je istakao da je, zahvaljujući dobroj saradnji sa domaćim partnerima, ali i sa međunarodnim institucijama, inostranim policijskim službama i ambasadama, rad Ministarstva unutrašnjih poslova dodatno unapređen.

"Ta vaša nesebična pomoć naravno nije prošla nezapaženo i ovo je samo jedan od načina kojim želimo da istaknemo dobru saradnju i da se zahvalimo za donacije, pomoć i za sve ono što ste učinili za naše pripadnike. Nadamo se da ćemo ovu saradnju nastaviti i u budućnosti", poručio je Stefanović.

Ministar je uručio zahvalnice predsedniku Internacionalne policijske asocijacije Srbije Nebojši Panteliću, direktoru Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika MUP-a Milanu Petkoviću, sekretaru Sekretarijata za poslove odbrane, vanrednih situacija, komunikacije i koordinacije odnosa sa građanima Grada Beograda Darku Glavašu.

Zahvalnicu su dobili i savetnik u Ambasadi Kraljevine Švedske i šef Odeljenja za razvojnu saradnju SIDA Nils Ola Anderson, policijski komesar - savetnik za POM švedske policije Mats Bergren, drugi sekretar - oficir za vezu Ambasade Savezne Republike Nemačke Bjorn Ingo Šaf, treći sekretar - oficir za vezu nemačke ambasade Martin Vase, kao i šef Kancelarije Međunarodne organizacije za migracije (IOM) Lidija Marković.

Stefanović i Harčenko o policijskoj saradnji i Interpolu

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas u Beogradu sa ambasadorom Ruske Federacije Aleksandrom Bocan-Harčenkom o saradnji dveju zemalja u oblasti unutrašnjih poslova.

Oni su ocenili da je dosadašnja policijska saradnja odlična, ali i razgovarali o njenom daljem unapređenju kroz konkretne aktivnosti u cilju edukacije policijskih službenika u oblasti borbe protiv pranja novca i finansijskih istraga, obezbeđenja važnih ličnosti i objekata, kao i borbe protiv organizovanog kriminala i terorizma, saopštio je MUP.

foto: MUP Srbije

Stefanović je i na današnjem sastanku izneo argumente Srbije protiv ponovnog zahteva takozvanog Kosova za članstvo u Interpolu i naglasio da od održavanja prošlogodišnje Generalne skupštine Interpola u Dubaiju, na kojoj je ovaj zahtev već odbijen, nije došlo ni do kakvih promena koje bi dovele do odstupanja od tadašnje odluke.

Stefanović je takođe ukazao da bi posledice eventualnog prijema takozvanog Kosova bile nesagledive, počev od mogućnosti ozbiljnih zloupotreba baze podataka Interpola koje bi mogle dospeti u ruke kriminalaca i terorista.

Ambasador Bocan-Harčenko istakao je da dve zemlje spaja tradicionalno prijateljstvo i da Ruska Federacija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Republike Srbije, kao i da njen stav po pitanju poštovanja međunarodnog prava ostaje nepromenjen.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja