VULIN: Vojna vežba je poruka i prijateljima i neprijateljima, a svako neka se svrsta gde misli da treba!
Foto: Predsedništvo

ministar odbrane

VULIN: Vojna vežba je poruka i prijateljima i neprijateljima, a svako neka se svrsta gde misli da treba!

Politika -

Svako ko voli Srbiju, srećan je zbog toga, rekao je i dodao da onaj ko želi da ugrozi Srbiju sigurno ne može da bude zadovoljan što je video jaku srpsku vojsku

BEOGRAD - Svaka vojna vežba je poruka i prijateljima i neprijateljima, poručio je danas ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, dodajući da je poruka ista i za prijatelje i za neprijatelje - da je Srbija stabilna i spremna da čuva sebe, mir i Srbe, gde god oni živeli.

Vulin je za RTS rekao da predsednik Srbije Aleksandar Vučić kao vrhovni komandant Vojske Srbije ima svakodnevni uvid u sve što se dešava u vojsci i da, kada on kaže da je vojska jača nego što je ikada bila, onda mu se može verovati.

On je dodao da je vojska jača u smislu naoružanja, sastava, opreme, obuke, materijalnog statusa i u smislu poštovanja koje se oseća prema njoj u zemlji i u inostranstvu.

Ministar je naveo da je tačno da su vojne vežbe sve češće, ali da bi do toga došlo, kako je rekao, prvo je trebalo da Srbija ima novac za to i da prođe i pobedi politike štednje.

Naglasio je da je svaka vojna vežba poruka i prijateljima i neprijateljima, a kako je istakao, svako neka se svrsta gde misli da treba i neka to tumači.

Vulin smatra da će prijateljima biti drago što je Srbija snažnija jer, kad god je u istoriji Srbija bila jaka, čitav Balkan je bio miran. "Svako ko voli Srbiju, srećan je zbog toga", rekao je Vulin i dodao da onaj ko želi da ugrozi Srbiju sigurno ne može da bude zadovoljan što je video jaku srpsku vojsku.

Vulin je naglasio da je jaka srpska vojska dobra vest za Balkan jer to znači mir.

On je rekao da je vojna neutralnost temeljna i strateška odluka Srbije koja će, dok god je Aleksandar Vučić predsednik, biti vojno neutralna i neće ući ni u jedan vojni savez. Ministar je ocenio da je to najčasniji i najbolji put za Srbiju.

foto: Predsedništvo Srbije

U slučaju nevolje, niko neće doći da nam pomogne i zato sami moramo da jačamo vojsku i podižemo svest o potrebi pripremanja za odbranu zemlje, istakao je Vulin. On je, međutim, dodao da Srbija ne mora da sluša naređenja i da radi nekom malom i slobodnom narodu ono što je rađeno Srbiji.

Govoreći o poseti visoke kineske vojne delegacije Srbiji, Vulin je naveo da ne treba posebno predstavljati armiju Kine i da je svakome jasno da je to jedna od najmoćnijih sila sveta.

On je ocenio da je poseta velika čast za Srbiju, ističući da nikada u istoriji nije došla tako visoka delegacija a da se kod Kineza vodi računa o tome i godinama unapred se planiraju posete, što govori koliko je Kini stalo do nekoga.

foto: Predsedništvo Srbije

Kako kaže ministar, u razgovorima s kineskom delegacijom se ne oseti nesrazmera u veličin, i Kina se prema Srbiji ponaša u skladu s prijateljstvom i strateškim partnerstvom predsednika Vučića i Si Đinpinga.

Vulin je poručio da Kina poštuje slobodnu politiku Srbije i da se vidi razlika u odnosu prema njoj u odnosu na raniji period.

(Kurir.rs/Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track