Najnovije vesti

PRIŠTINA USLOVLJAVA! Pacoli: Moglo bi da se odustane od taksi na srpsku robu, ako Beograd uradi samo jednu VAŽNU STVAR
Foto: Beta Bor Slanasta

NEVEROVATNO

PRIŠTINA USLOVLJAVA! Pacoli: Moglo bi da se odustane od taksi na srpsku robu, ako Beograd uradi samo jednu VAŽNU STVAR

Politika

Odlazeći takozvani kosovski ministar spoljnih poslova Bedžet Pacoli izjavio je da bi Kosovo moglo da odustane od takse na srpsku robu, pod uslovom da Beograd zaustavi svoju kampanju za povlačenje priznanja Kosova.

Za to vreme dijaloga bi trebalo da bude, a Priština bi mogla da obnovi takse ukoliko nema konkretnih rezultata.

- U međuvremenu, Srbija mora da zaustavi svoju kampanju za nepriznavanje, što je protivno duhu dijaloga i Briselskom sporazumu iz 2013. godine, rekao je Pacoli.

Kako je rekao, to bi značilo da moraju da se poštuju prethodni sporazumi i da "uzme u obzir Kosovo kao država sa vlastitim granicama i ustavom".

Istovremeno on je rekao da Kosovo mora da shvati da ga "Srbija neće priznati u potpunosti bez ičega zauzvrat ".

Pacoli je optužio Rusiju da pomaže Srbiji u nastojanju da ubedi afričke države da povuku diplomatsko priznanje Kosova, a da je cilj da ukupan broj zemalja koje priznaju Kosovo padne ispod 97, ili polovine članstva u UN.

Kako je rekao, posebno veliku buku izazvala je izjava srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da je Centralnoafrička Republika (CAR) povukla svoje priznanje Kosova.

- To je deo kampanje u kojoj Srbija sastavlja diplomatska pisma i pokušava da ubedi zvaničnike da ih potpišu bez prolaska kroz procedure, rekao je Pacoli.

(Kurir.rs/Tanjug)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...